Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Kulturministern deltar i årets Samling för demokrati

Den 27 januari uppmärksammar vi den officiella minnesdagen för Förintelsens offer genom Samling för demokrati i Göteborg. Kulturminister Parisa Liljestrand finns på plats tillsammans med årets huvudtalare Christer Mattsson och Ingrid Lomfors.
För att hedra Förintelsens offer och för att främja demokrati och mänskliga rättigheter bjuder Länsstyrelsen i Västra Götaland in till Samling för demokrati. Det gör vi tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Judiska församlingen i Göteborg och Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.
Kulturminister Parisa Liljestrand finns på plats och håller ett kortare anförande i inledningen av minnesstunden.
I en tid där de som överlevde Förintelsen snart lämnat oss, då konspirationsteorier sprids som skogsbränder och antisemitism och antiziganism frodas, är det vårt ansvar att bryta hatets kedja. Vi måste fortsatt hålla minnet av Förintelsen levande och slå vakt om alla människors lika värde, för allas skull. Det handlar i förlängningen om vår demokrati, säger kulturminister Parisa Liljestrand.
En av årets huvudtalare är Christer Mattsson som är doktor i pedagogik och föreståndare för Segerstedtinstitutet. Christer Mattsson studerar radikaliseringprocesser hos individer och grupper i högerextrema och nationalsocialistiska miljöer. I sin forskning har han också fördjupat sig i utbildning om Förintelsen och antisemitism. Vid minnesstunden kommer han att tala om vad vi kan lära av Förintelsen.
Årets andra huvudtalare är Ingrid Lomfors, historiker och tidigare överintendent vid Forum för Levande historia. Med avstamp i utställningen ”Jag kom ensam”, om judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland under slutet av 1930-talet, kommer Ingrid Lomfors att tala på temat ”Kan man lära av historien?”.
Det bästa sättet att hedra Förintelsens offer är att berätta om deras liv. I alla de vittnesmål och minnen som har samlats in genom åren ryms erfarenheter för oss att förvalta, säger Ingrid Lomfors.
Under eftermiddagen finns möjlighet att se utställningen ”Det tysta arvet”– en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen. Det blir också musik på temat judiska toner.
Tid och plats
27 januari, kl 13.30-15.30, på Göteborgs universitet, Aula, Vasaparken, Göteborg. Registrering från 12.30. För att delta på plats behöver du föranmäla dig senast 20 januari via länken nedan.
Delta digitalt
Samling för demokrati direktsänds också via webben. Läs mer på programsidan:
Samling för demokrati | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.
Bakgrund
Manifestationen ”Samling för demokrati” genomfördes första gången i Göteborg år 2000. Den 27 januari är officiell minnesdag för Förintelsens offer. Dagen har valts på grund av att Auschwitz befriades det datumet 1945.