Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varning för mycket höga flöden i Viskan och Ätran

Översvämmad viadukt.

Detta är en arkivbild.

Den senaste tidens stora regnmängder har lett till högt vattenstånd och höga flöden i länets vattendrag. I övre Viskan och övre Ätran råder risk för översvämning och SMHI har utfärdat röd varning inför veckoslutet. Länsstyrelsen Västra Götaland har en nära samverkan med berörda myndigheter och räddningstjänster för att följa läget.

På SMHI:s webbplats kan du följa utvecklingen och läsa mer om olika nivåer av vädervarningar.
Varningar och meddelanden på SMHI: webbplats Länk till annan webbplats.

Se om ditt hus

Bor du i ett område som berörs av vädervarningarna är det bra att se över hur du kan skydda din fastighet mot översvämningar. Underlätta för dagvattnet att rinna undan genom att rensa diken, brunnar och avloppsgaller från löv och annat skräp. Fler tips hittar du på krisinformation.se.
Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Översvämningar kan leda till strömavbrott och problem med vattenförsörjning. Som alltid är det klokt att se över din egen beredskap.

  • Ha ficklampa, tändstickor, stearinljus och batteriradio till hands om det blir strömavbrott.
  • Ladda mobiltelefonen.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.
  • Ha vattendunkar hemma.

Hemberedskap - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Kraftigt regnande på kort tid kan göra det besvärligt att ta sig fram på vägarna och ge störningar i kollektivtrafiken. Följ trafikläget och ta det extra försiktigt i trafiken.
Trafikverket.se Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen följer läget

Länsstyrelsen Västra Götaland har en nära samverkan med berörda myndigheter och räddningstjänster för att följa läget. Med anledning av SMHI:s röda vädervarning för områdena kring övre Viskan och övre Ätran, håller Länsstyrelsen en samverkanskonferens med berörda kommuner, räddningstjänster och myndigheter fredag eftermiddag den 13 januari.

Kontakt