Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vinterordningen återställd vid Trandansen

En örn flyger fram mot himlen

Invig det nya året genom att skåda örn och andra vinterfåglar vid Hornborgasjön. Efter tre års pandemi kan vi äntligen bjuda in till Infocenter Trandansen för att skåda och fika ihop med kunniga fågelguider. Varmt välkommen under söndagar i januari.

Hornborgasjön är känd för sina tranor men på vintern, när tranornas trumpetande sedan länge tystnat, tar vinterstannande fåglar som havsörnarna och fjällvråkar över markerna.

Jag älskar att betrakta de vinterfåglar som stannar kvar. Den mest majestätiska upplevelsen ger självklart havsörnen, berättar Sofie Stålhand, platschef vid Hornborgasjön.

Hon är också oerhört förtjust i det lugn som vintern har att erbjuda.

Verkligen! Vissa vinterdagar infinner sig ett näst intill magiskt lugn i naturen. Ett lugn som jag tror vi alla kan må bra av, säger Sofie.

Det här betyder att ordningen är återställd vid Trandansen, Hornborgasjön. Det är faktiskt tre år sedan vi sist kunde bjuda in till vinterskådning tillsammans med kunniga fågelvärdar vid Trandansen. Pandemin ställde det mesta på huvudet, som bekant. Men nu finns åter möjlighet att avnjuta kaffe och korv vid Trandansen. Fågelvärdar från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 finns givetvis på plats och hjälper till att identifiera både luftens giganter och andra fina fåglar. Fri entré, precis som vanligt.

Datum för årets Örnhelger

8, 15, 22 och 29 januari (söndagar)

Öppettider

Från gryning till skymning, cirka kl 9-16.

Bakgrund och fakta

Utfodringen av giftfritt kött till örnar vid Trandansen startades under 70-talet för att rädda den minskande örnpopulationen. Örnarna kom sakta men säkert tillbaka och räddningsprojektet avslutades. Utfodringen har fortsatt för att erbjuda besökare skådning av örnar inne från Trandansen. I år har vi mindre kött än vanligt men tror ändå att det kommer finnas goda chanser att få se örn. Vi uppmanar alla skridskoåkare vid Hornborgasjön att hålla sig till de norra delarna av sjön eftersom örnarna är mycket störningskänsliga.

naturum Hornborgasjön (hornborga.com) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss