Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Den gröna omställningen i Väst – central punkt på insynsrådet

Fotografi på solrosor och solcellspaneler

Foto: mostphotos.com

Västsveriges industri ställer om sina processer till fossiloberoende vilket innebär att vi snabbt måste få tillgång till hållbar el.

Batterifabrikerna på Hisingen och i Mariestad kommer att behöva el motsvarande Uppsalas storlek gånger två. Dessutom pågår omställningen för fullt inom flera av länets betydande industrier. För den som vill ha en siffra så kommer elanvändningen öka med 70 procent fram till 2030 och med 190 procent fram till 2045.

Storskalig utbyggnad är nödvändig

På fredagens möte med Länsstyrelsens insynsråd stod frågan om den gröna omställningen i Väst högst på dagordningen. Landshövding Sten Tolgfors menar att utbyggnad av stamnätet parallellt med etablering av betydligt fler fossilfria energikällor i länet är helt avgörande. Alla kan dra sitt strå till stacken. Åke Bonnier, biskop Skara stift, ser stora möjligheter med att sätta solceller på våra kyrktak och Ann-Sofie Alm, riksdagsledamot för Moderaterna, pratade om småskalig kärnkraft. Dessutom finns stora planer på utbyggnad av den havsbaserade vindkraften utanför den Bohuslänska kusten. Alla källor till el kommer att behövas om omställningen ska lyckas i vårt län. Länsstyrelsen bidrar genom samverkan med berörda företag och organisationer och genom att på olika sätt effektivisera handläggningstiderna i tillståndsprocesserna.

Ett utbyggt stamnät och ökad regional produktion av fossilfri el krävs för den gröna omställningen, som då kan gå fort, säger Sten Tolgfors.

Läs mer om insynsrådet och ledamöterna på vår sida om Landshövding och länsledning

Läs mer om samverkansarenan ACCEL

Kontakt