Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu blir delar av Härskogen naturreservat

Litet vattendrag går mellan bruna trädstammar och grön mossa

Härskogen, på gränsen mellan Lerum och Härryda, är sedan länge ett välkänt och populärt friluftsområde. Nu skyddas delar av området som naturreservat.

Härskogen är ett stort område med skogar och sjöar som ligger i kommunerna Lerum och Härryda. Området är ett sedan länge omtyckt utflyktsmål. Hit kommer besökare för att bland annat vandra, plocka svamp, orientera, bada, paddla kanot, tälta, skåda fågel, cykla och åka skidor och skridskor. Många föreningar och skolor använder området vid träningar, tävlingar, läger och friluftsdagar.

I området finns redan fina anordningar för friluftslivet, som vandringsleder, elljusspår, vindskydd och eldstäder, säger Jennifer Hood, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Naturreservatet består av mark som ägs av Naturvårdsverket och förvaltaren Västkuststiftelsen. Det ligger mellan sjöarna Stora och Lilla Härsjön. Skogen inom naturreservatet består mest av tall och gran. All skog i området har inte så höga naturvärden än. På sikt, när skogen blir äldre och det blir mer död ved, kommer dess värde för biologisk mångfald och hotade arter att öka.

Kontakt