Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu presenteras de nya landskapsrätterna

Dukat bord, grå linneduk, kniv och gaffel till vänster i bild, tre tapasrätter på träbit i mitten, kvist av liljekonvalj, nubbe och dricksglas ovan i bild.

Ett smakprov från Bohusläns meny. Foto: Katja Ragnstam

Den 20 oktober presenteras Sveriges nya landskapsrätter på Skansen i Stockholm. Bli inspirerad av de läckra råvarorna och ta del av menyerna från Bohuslän, Dalsland och Västergötland.

Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.

– Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.

Förrätt Bohuslänsk tapas

  • Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
  • Grebbestad ostron, fänkål, Fräkne Tång gingelé, pepparotsskum, sockertång och örter
  • Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
  • Dryck: Klocktornets Gin Fräkne Tång och Musselbarens öl från Smögenbryggar'n.

Varmrätt

  • Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
  • Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggar'n.

Dessert

  • Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
  • Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran

Förrätt

  • Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
  • Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.

Varmrätt

  • Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
  • Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.

Dessert

  • Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
  • Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors. Calvadal (dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.

Förrätt

  • Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka.
  • Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure

Varmrätt

  • Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost.
  • Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt

Dessert

  • Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
  • Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping

Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.

Bilder på landskapsrätterna Länk till annan webbplats.

Kontakt

Lena Björkqvist, Länsstyrelsen Västra Götaland
Telefon: 010 - 224 56 27
E-post: lena.bjorkqvist@lansstyrelsen.se

Jill Axelsson Pabst, Turistrådet Västsverige
Telefon: 031 - 81 83 89
E-post: jill.axelsson@vastsverige.com

Kontakt