Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är vinnarna av Årets Nybyggare 2022 i Västsverige

Två nybyggare, en man och en kvinna, tar emot pris av landshövdingen

Zaid Saeed och Hinda Mohamud tar emot pris av landshövding Sten Tolgfors. De har tillsammans med Vincent Schaffler (med på länk) utsetts till Årets Nybyggare 2022 i Västsverige.

Hinda Mohamud från Göteborg, Vincent Schaffler från Varberg och Zaid Saeed från Göteborg har utsetts till Årets Nybyggare i Västsverige.

De tre entreprenörerna har nu chansen att vinna riksfinalen och ta emot utmärkelsen av prisets beskyddare, H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

Priset Årets Nybyggare går till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund, och delas ut i kategorierna Årets Nystart, Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär. Bakom priset i väst står Stiftelsen IFS i samarbete med Almi Väst, SEB och Länsstyrelsen Västra Götaland.

I samhällsdebatten om integration glömmer vi ofta bort den betydelse som människor med utländsk bakgrund har för utvecklingen av Sveriges näringsliv och innovationskraft. Vi på Almi har ett särskilt uppdrag att utveckla potentialen och främja tillväxten i dessa företag, säger Marianne Brismar, styrelseordförande Almi Väst.

Årets Nybyggare avgörs först på regional nivå och vinnarna i de tre kategorierna går nu vidare till den nationella finalen som avgörs i Stockholm den 21 november.

Vi på Länsstyrelsen är glada att vara en del av Årets Nybyggare och främja innovation och utveckling regionalt. Jag ser en växande roll för Länsstyrelsen i arbetet för integration och detta är ett av flera sätt för oss att stödja våra samverkande samhällsaktörer. Genom de här priserna visas också hur entreprenörskap kan öka integrationen, säger landshövding Sten Tolgfors.

Årets Nystart: Hinda Mohamud, Connecto, Göteborg

Connecto hjälper företag att hitta rätt kompetens för att kunna växa och arbetssökande att hitta det jobb de vill ha – för att minska utanförskap och göra Sverige starkare.

Juryns motivering:

Genom att minska gapet mellan arbetsgivare och arbetstagare och hitta ambition och driv hos arbetssökande har Hinda levererat och bygger vidare på en tjänst med klara mulitplikatoreffekter i samhället.

Årets Pionjär: Vincent Schaffler, Vincents Husbil & Husvagn, Varberg
Vincents är pionjär inom professionell förmedling av varudeklarerade, begagnade husbilar och husvagnar.

Juryns motivering:

Genom att gå från en förmedlingstjänst till en annan baserat på ett marknadsfönster och genom målmedveten affärsutveckling har Vincent snabbt nått en stark position på en expansiv marknad.

Årets Unga Pionjär: Zaid Saeed, SCALINQ, Göteborg
SCALINQ kombinerar kvantfysik med konventionell ingenjörskonst för att realisera kvantdatorer, som kan revolutionera allt från tillverkning av medicin till logistikplanering och finansiell modellering.

Juryns motivering:

Att leverera produkter och kompetens till tidiga kunder i ett snabbt växande, forskningsnära marknadsområde inom Deep Tech har gett Zaid och SCALINQ en unik och stark startposition.

Kontaktperson
Anders Björkenbo, ALMI
Ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Väst
Telefon: 073-500 00 63

H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare
Priset Årets Nybyggare delas ut till företagare med utländsk bakgrund, i kategorierna Årets Nystart, Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär. Utmärkelsen har delats ut sedan 1999 och H.M. Konung Carl XVI Gustaf är beskyddare av priset. Tävlingen genomförs på regional och nationell nivå. En nomineringskommitté i fem regioner samt en nationell kommitté bedömer företagare med utländsk bakgrund efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation. www.aretsnybyggare.se Länk till annan webbplats.

Stiftelsen IFS
Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS stödjer sedan 1996 entreprenörer och företagare med utländsk bakgrund att starta, driva och utveckla företag. Stiftelsen verkar också för att säkerställa gynnsamma förutsättningar för företagande samt initierar projekt för att skapa nätverk mellan företagare med utländsk bakgrund och företag och organisationer i Sverige. www.ifs.a.se Länk till annan webbplats.

Kontakt