Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skolklasser är välkomna att besöka residenset i Göteborg

Rum i fil med parkettgolv, kristallkronor, kakelugn och sittgrupp med soffa och fyra stoppade stolar.

Residensets alla rum har karaktärer från olika århundraden. Foto: Anders Rudäng

Nu öppnar Länsstyrelsen Västra Götaland residenset för skolklasser på högstadiet. Välkomna att boka en visning av Göteborgs äldsta bebodda hus, och ta del av hur Länsstyrelsen arbetar med demokrati idag.

- Vi vill öppna upp våra residens för fler besök. Residensen är historiska skatter, där vi kan berätta om Länsstyrelsens arbete och vårt viktiga demokratiuppdrag. Skolelever är en särskilt viktig målgrupp för samtal om historia och demokrati, säger landshövding Sten Tolgfors.

Guvernörer och landshövdingar har bott och arbetat i huset i över 300 år. Men vad gör egentligen en landshövding idag – och vad gör Länsstyrelsen? Visningen på residenset tar cirka en timme och handlar om dåtid och nutid. Det blir berättelser om historiska händelser i huset och om vad huset används till idag. Eleverna får ta del av historier om 30-åriga kriget och att huset byggdes åt en av de stora fältherrarna från kriget, Lennart Torstenson, som på 1600-talet var guvernör över Västra Sverige. Vi berättar om hur uppdragen har förändrats till där vi befinner oss idag, i en modern demokrati.

Länsstyrelsen välkomnar högstadiet och har plats för en klass per tillfälle. För skolklasser som önskar komma till residenset under våren 2023 så går det bra att anmäla intresse, se nedan.

Fyll i intresseanmälan av skolvisning och ta del av mer information

Lärarhandledning för residenset Pdf, 160 kB.

Kontakt

För frågor om visningarna, kontakta:

Linda Andersson
Kommunikationsstrateg
E-post till Linda Andersson
Telefon: 010-224 45 51

Kontakt