Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bättre skydd för sällsynta skönheter

Myrbräcka. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Sjöängen. Där har du namnet på ett spännande naturreservat i Falköpings kommun. Sjöängen är ett så kallat rikkärr. Här trivs exempelvis den sällsynta myrbräckan, vars gula blommor tindrar likt stjärnor i kärret i början av augusti. Nu har området fått ett utökat och bättre skydd.

De ljusa, kalkrika och fuktiga markerna vid Sjöängen är oemotståndliga för en rad ovanliga växter, mossor och småkryp. Några är riktigt sällsynta. Myrbräckan växer bara här och på ytterligare ett ställe i södra Sverige. Dess granne, källblekvidet, har till och med sin europeiska kärnförekomst på Falbygden.

Myrbräckorna vid Sjöängen är kända sedan länge. Därför fredades kärret som naturminne redan 1958. Men det gamla skyddet räcker inte längre.

- Området behöver vårdas, exempelvis genom slåtter, så att myrbräckan och andra fridlysta arter kan bevaras långsiktigt. Därför har Sjöängen i dagarna fått ett utökat och bättre skydd, berättar naturvårdaren Agneta Olsson på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Sugen på att åka dit? Då rekommenderar vi stövlarna på och en god portion försiktighet. Sjöängen är nämligen ett riktigt gungfly.

Du hittar reservatet i Slöta socken, två kilometer nordost om byn Vartofta i Falköpings kommun.

Kontakt

Agneta Olsson
010-224 42 17
Enheten för naturskydd
agneta.o.olsson@lansstyrelsen.se

Kontakt