Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lämna inte hunden i en varm bil

En hund med lång vitsvart päls flåsar med tungan utanför munnen.

Hundar får förvaras i bil i samband med transport, men bilen är ingen bra förvaringsplats för djur. Detta gäller särskilt under varma dagar, då temperaturen i bilen stiger mycket fort. En hund kan snabbt få skador av överhettning.

Den här tiden på året är det många som har semester. Många resor, utflykter och transporter planeras in och vi vill förstås ha med oss våra fyrbenta vänner. Men bilen är av flera skäl ett mycket olämpligt förvaringsutrymme för hundar. Våra bilar blir snabbt varma under sommaren – och hundar är dåliga på att svettas.

Tidiga tecken på värmeslag är att hunden söker sig till vatten eller till något svalt ställe, exempelvis skugga eller kallt golv. Den flåsar och får röda munslemhinnor. Hunden blir också allmänpåverkad och kan bli apatisk, säger Emma Andersson, Länsveterinär på Länsstyrelsen Västra Götalands län.

Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar. Beräkningar visar att redan efter 20–50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador.

Vad kan du göra?

Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen – undvik varma sommardagar. Försök istället åka morgon eller kväll.

Om du ser en hund som sitter instängd i en varm bil och hunden visar tecken på värmeslag bör du i första hand ringa polisen på 11414. Om du inte snabbt kan hitta ägaren, förstås. En hund med värmeslag behöver ordentligt med frisk luft, skugga, kylas ner – men inte för snabbt. Blöta och kalla handdukar är bra att använda. Veterinär bör kontaktas så snart det finns möjlighet då de kan ge råd samt bedöma om djuret behöver vård, säger Emma Andersson.

Så här varmt kan det bli i bilen:

Tid

Ytter-temp

Förhållanden (sol/skugga)

Temp i bilen

8.30

14 ˚C

Skugga

19 ˚C

9.30

18 ˚C

Skugga

38 ˚C

10.30

20 ˚C

Blandat

47 ˚C

11.15

20 ˚C

Sol

58 ˚C

12.00

22 ˚C

Sol

62 ˚C

13.30

23 ˚C

Sol

85 ˚C

Ring polisen!

Om du ser en kraftigt flåsande hund som sitter instängd i en varm bil bör du i första hand ringa polisen på telefonnummer 11414.

Kontakt