Risk för vattenbrist i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Första tranan sedd vid Hornborgasjön

Trana vid Hornborgasjön. Foto: Kristian Kroon.

Kristian Kroon som bor i området lyckades fånga tranan på bild när den flög in över det ännu frusna landskapet. Foto: Kristian Kroon.

Sällan har våren känts så efterlängtad som efter två år av restriktioner och pandemi. Därför värmer det extra mycket att vårens första trana sågs i helgen vid Hornborgasjön!

På eftermiddagen den 19 februari rapporterades en trana vid Trandansen in till artportalen.se, som är en rapportsida för naturobservationer. Eric Torsson såg den då vid Sätuna, i den södra delen av Hornborgasjön. Kristian Kroon som bor i området lyckades till och med fånga den på bild då den flyger över det ännu frusna landskapet.

– Jag längtar alltid till våren men i år känns det ännu härligare! Naturen har en förmåga att ge glädje och energi när vi behöver det som mest, säger Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön.

De första tranorna som syns vid sjön tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid sjön anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars.

Trandansen vid Hornborgasjön är ett älskat vårtecken och brukar vara en folkfest. De senaste två åren har varit starkt färgade av pandemin och alla dess restriktioner.

– Nog är vi i år många som längtar efter en friare vår. De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars då hoppas vi att vi ska kunna mötas här igen. Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg, säger Sofie Stålhand.

Naturum Hornborgasjön öppnar enligt planerna den 17 mars.

På Naturum Hornborgasjöns webbplats kan du ta del av mer information om tranorna vid Hornborgasjön.

Naturum Hornborgasjön Länk till annan webbplats.

Kontakter

Josefin Nilsson
Naturvägledare
Hornborgasjön
josefin.h.nilsson@lansstyrelsen.se
010-224 55 73

Sofie Stålhand
Naturumföreståndare
Hornborgasjön
sofie.stalhand@lansstyrelsen.se
010-224 56 59

Jan Mogol
Pressansvarig
jan.mogol@lansstyrelsen.se
010-224 45 52

Kontakt