Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mer biogas med Klimatklivet

Foto: mostphotos.com

Under 2021 beviljade Naturvårdsverket 48 miljoner kronor till biogasåtgärder i Västra Götaland. Förutom ökad biogasproduktion har pengarna gått till konverteringar i såväl industri som lantbruk.

Inspirerande industrisamarbeten

Källbergs industri i Töreboda har fått stöd för att konvertera från propan till biogas i sin industriproduktion. Åtgärden görs i samarbete med FordonsGas Sverige AB. Samma upplägg har Boråstapeter som även de konverterar från propan till biogas. Totalt ges åtgärderna drygt 11,7 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet.

Nya möjligheter inom lantbruket

Konvertering till biogas inom lantbruket är ovanligt men ett exempel är Vadsbo Växtodling AB i Mariestad. I praktiken innebär åtgärden en investering i en ny brännare till företagets spannmålstork och en övergång från gasol till biogas.

Götestorp AB i Herrljunga är ett lantbruk som bedriver mjölkproduktion. De har fått stöd för att konvertera sin spannmålstork från att drivas av olja till att istället drivas av spillvärme från gårdens biogasproduktion.

Ökad produktion i Sotenäs och Vårgårda

Rena Hav fortsätter satsa och har beviljats 15,4 miljoner för att uppgradera en del av den rågas som produceras i den befintliga biogasanläggningen till fordonsgas. Företaget vill även ta hand om och hitta nya användningsområden för den överblivna koldioxid som processen uppger. Den årliga minskningen av utsläpp förväntas bli 868 ton.

Vårgårda-Herrljunga Biogas är en annan känd aktör i länet som ges bidrag för tre biogasåtgärder. Åtgärderna omfattar både förbehandling, uppgradering till fordonsgas och investeringar i rötkammare. Sammantaget minskar utsläppen av växthusgaser med över 30 000 ton under åtgärdernas livslängd.

Lista över beviljade biogasåtgärder i Västra Götaland 2021. Pdf, 78.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Fakta om Klimatklivet

Stöd från Klimatklivet beviljas till de åtgärder som ger störst minskning av växthusgasutsläpp per investeringskrona. 4 190 projekt i hela landet har hittills fått 9 miljarder kronor i stöd. Mer information om Klimatklivet finns på Naturvårdsverkets hemsida.

Klimatklivet på Naturvårdsverkets hemssida Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontaktperson

Helena Sandmer
Samordnare Klimatklivet
010-224 45 48
helena.sandmer@lansstyrelsen.se

Pressansvarig

Jan Mogol
010-224 45 52
070-560 71 21
jan.mogol@lansstyrelsen.se


Kontakt