Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatta restriktioner håller igång pandemitillsynen

Rött hjärta med texten Ta hand om varandra! på vägg vid en kassakö.

Ett år har gått med covid-19-lagen och tillsynsarbetet fortsätter. Med en ökande smittspridning och nya restriktioner jobbar Västra Götalands tillsynshandläggare på för fullt för att stötta verksamhetsutövare i att göra rätt.

Den 10 januari 2021 trädde pandemilagen i kraft och redan 5 dagar senare, den 15 januari var vi på Länsstyrelsen Västra Götaland ute på vår första tillsyn av den nya lagen. Sedan dess har mycket hänt, arbetet har trappats både upp och ner och kontinuerligt anpassat sig efter de ändringar som smittläget krävt.

Från starten av arbetet i januari 2021 fram till vecka 2 i januari 2022 har Länsstyrelsen genomfört över 6000 tillsynsåtgärder, vilket innefattar information och rådgivning, begära in material för granskning, samt verksamhetsbesök både fysiskt och digitalt. 4000 av dessa 6000 åtgärder var fysiska tillsynsbesök.

Fokus för tillsynsarbetet har sedan de nya restriktionerna infördes, i början av december, varit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Dels kontrolleras rutiner för användning av vaccinationsbevis men efter senare ändringar även maxantal och åtgärder för att minska trängsel. Även andra verksamhetstyper, så som handelsplatser och gym har fått besök eller samtal från tillsynshandläggarna.

- Generellt vet verksamhetsutövarna vad som gäller nu, när det inte är första gången åtgärder ska vidtas. Vid tillsyn har vi upptäckt vissa brister i kontroll av vaccinationsbevis. Till exempel att det inte uppfattats att det är nödvändigt att göra verifieringen digitalt. De verksamhetsutövare vi har varit i kontakt med har dock åtgärdat sina brister efter att vi påtalat dem. Vi upplever att man vill göra rätt, säger Alexandra Boberg, Funktionschef.

Vad gäller nu enligt covid-19-lagen?

Idag, den 19 januari införs bestämmelser kring maxantal för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, samt för lokaler som hyrs ut till privata sammankomster.

Sedan tidigare gäller flera regler och restriktioner för flera olika verksamhetstyper. Det handlar bland annat om användning av vaccinationsbevis vid vissa evenemang och åtgärder att vidta för att minska risk för trängsel och smittspridning.

Detta införs 19 januari

  • Deltagartak på max 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt mässor inomhus. Sektionering är möjligt och då gäller deltagartaket för varje sektion.
  • Deltagartaket för privata sammankomster som genomförs i hyrda lokaler sänks från 50 till max 20 personer. Undantag om lokalen används för minnesstunder i samband med en begravningsceremoni. Då gäller deltagartaket på 50 personer även fortsättningsvis.

Du kan läsa mer om hur tillsynen går till och vad som gäller för just din verksamhet på vår hemsida.

Tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Alexandra Boberg
Funktionschef, Funktionen för Covid-19 tillsyn
010-224 48 51
alexandra.boberg@lansstyrelsen.se

Presskontakt
Emma Wahlstedt
010-224 53 78
emma.wahlstedt@lansstyrelsen.se

Kontakt