Risk för vattenbrist i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vardagshjältar från Sjuhärad firades på residenset

Från vänster: Elin Gustavsson (Bollebygd), Ingegerd Sjögren (Tranemo) och Tore Hagman (Vårgårda)

Det finns gott om vardagshjältar. Människor som på olika sätt bidrar till ett bättre samhälle. Landshövdingen har, som traditionen bjuder, uppmärksammat några under en middag i residensets anrika lokaler. - Människor som gjort fantastiska insatser. Ibland utan att få ett öre i ersättning, säger Anders Danielsson.

Landshövding Anders Danielsson bjuder sedan några år tillbaka in till länsmiddagar för att hylla dem som gjort betydande insatser i länet. Det är kommunfullmäktiges ordförande (KFO) i respektive kommun som föreslår personerna.

Igår samlades Sjuhärads vardagshjältar till en middag på residenset. En synnerligen välförtjänt stund i strålkastarljuset.

Låt oss dra några exempel, för att visa vilken bredd hjältemodet har.

Elin Gustavsson är en drivande kraft i Bollebygds ridklubb och ett gott föredöme för ortens unga ryttare.

Ingegerd Sjögren är spindeln i nätet vid Språkcaféet i Tranemo. Ett café som varje torsdag samlar 30-50 personer, varav många väntar på uppehållstillstånd.

Tore Hagman är en uppmärksammad fotograf som lagt ner massor av tid i Vårgårda Fotoklubb. En klubb som arrangerat fotofestivaler i 30 års tid.

Bollebygd

Elin Gustavsson

är unghästutbildare med eget företag och en drivande kraft i Bollebygds ridklubb. Hon har genom sitt starka engagemang kommit att utmärka sig som ett gott föredöme för unga ryttare. Hon har också en gedigen erfarenhet som tävlingsryttare, både inom dressyr och hoppning.

Borås

Marita och Lennart Wasling

har ett stort intresse för kulturhistoria, något som har tagit sig uttryck i artiklar, stadsvandringar och föreläsningar genom åren. Inför Borås 400-årsjubileum 2021 gjorde paret djupdykningar i stadens historia och gav ut den mycket uppskattade boken: "Stadsdelar i Borås. Utveckling, människor och kuriosa under 400 år."

Svenljunga

Clara och Jan-Olof Johansson
har helt ideellt engagerat sig i Internationella Föreningen och skapar mötesplatser för människor från olika kulturer. Bland de många projekt som paret driver finns barn- och ungdomsverksamheter, en sygrupp för kvinnor en secondhandbutik där pengarna bland annat går till utflykter med barn och klädinsamlingar till olika projekt i utlandet. De arrangerar också middagar och kaffeservering och delar ut blommor på äldreboenden, ofta med underhållning.

Tranemo

Ingegerd Sjögren
brinner för Språkcaféet i Tranemo. Hon har varit engagerad sedan starten 2015 och blev ansvarig för verksamheten 2017. Språkcaféet bedrivs genom samverkan mellan Svenska kyrkan, Röda korset och Missionskyrkan. Varje torsdag samlas 30-50 personer i Språkcaféet. Många är personer som väntar på uppehållstillstånd. Ingegerd är spindeln i nätet. Hon lägger schema för volontärer, söker medel för verksamheten och bokar föreläsare till träffarna.

Ronny Edgren
är en profil i hemorten Ljungsarp och djupt engagerad i sin hembygd. Ronny har ett mångårigt engagemang i Bygdegårdsföreningen, Byalaget och Ljungsarps IF. Ronny har tidigare arbetat som vaktmästare vid Ljungsarps Kyrka och även varit ledamot i fullmäktige i Tranemo kommun. Ronny är också väl känd utanför hemorten, då han alltid inleder den lokala Ljungsarpsrevyn med säkerhetsföreskrifterna som gäller i och utanför lokalen.

Ulricehamn

Lisa Brunngård
har under flera år verkat som ungdomsledare i Ulricehamns IF, UIF. Efter att hon trappat ner på den egna skidträningen fortsatte Lisa i positiv anda och med stor entusiasm som ledare i UIF. Under årens lopp har hon inspirerat många barn och ungdomar med sina kunskaper och med sitt ledarskap. Lisa är omtyckt som ledare och hon visar att det går att engagera sig som barn- och ungdomsledare utan att vara förälder.

Vårgårda

Tore Hagman
är en uppmärksammad fotograf, bildredaktör och föredragshållare. Som fotograf och bildredaktör förknippas han i första hand med miljö- och landskapsbilder. Mest känd har han kanske blivit för sin skildring av småbrukarbygden. Genom dessa skildringar har han dokumenterat mycket av Vårgårdas kulturhistoria. Tore har, genom sitt ideella engagemang, varit en av de drivande krafterna i Vårgårda Fotoklubb - en klubb som under 30 år arrangerat årliga fotofestivaler med besökare från hela världen.

Alfred Hedlund
har, genom sitt ideella engagemang i Vårgårda innebandyklubb, inspirerat klubben att tänka inkluderande. Utöver en växande ungdomsverksamhet driver klubben idag lag för funktionsnedsatta och pensionärer. Alfred är också initiativtagare till det lyckade integrationsprojektet WIBK United, för ensamkommande pojkar. Han har även inspirerat Vårgårda Idrottsklubb att starta ett fotbollslag för funktionsnedsatta.

Kontakt

Mikael Appelqvist
Länsledningens kansli
010-224 43 29
mikael.appelqvist@lansstyrelsen.se

Kontakt