Risk för vattenbrist i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vardagshjältar från Göteborgsregionen firades på residenset

Tre uppklädda personer är uppställda framför kameran. De ler och ser glada ut.

Tre vardagshjältar från Göteborgsregionen. Från vänster: Kent, Ann och Emma. Foto: Anders Rudäng

Det finns gott om vardagshjältar. Människor som på olika sätt bidrar till ett bättre samhälle. Landshövdingen har, som traditionen bjuder, uppmärksammat några under en middag i residensets anrika lokaler.

– Människor som gjort fantastiska insatser. Ibland utan att få ett öre i ersättning, säger Anders Danielsson.

Landshövding Anders Danielsson bjuder sedan några år tillbaka in till länsmiddagar för att hylla dem som gjort betydande insatser i länet. Det är kommunfullmäktiges ordförande (KFO) i respektive kommun som föreslår personerna.

Igår samlades Göteborgsregionens vardagshjältar till en middag på residenset. Sjutton hjältar från tio kommuner fick en synnerligen välförtjänt stund i strålkastarljuset.

Låt oss dra några exempel, för att visa vilken bredd hjältemodet har:

Kent Carlsson är Ale kommuns egen sång- och dansman. Han har underhållit i snart 50 år. Nu åker han runt på äldreboenden för att sprida glädje.

Emma Ivarsson och vänner i Härryda delar varje år ut en julkasse till behövande. Exempelvis barnfamiljer med ansträngd ekonomi. En gnutta glitter på en av våra viktigaste högtidsdagar.

Ann Svahn Lindholm samordnar nattvandrarna i Lindome, Mölndals kommun. Trots att Ann inte själv har kvar några barn kvar i grundskolan fortsätter hon sitt trägna arbete för tryggheten.

Ale

Emma-Nellie Örtendahl är världsmästare i Aqua bike. Hon har tillhört världseliten i flera år och började tävla redan som 11-åring. 2020 blev Emma-Nellie den första kvinnan att bli upptagen i världens största Power boat-team: Team Abu Dhabi. Hon vann nordiska mästerskapen 2019 i konkurrens med både kvinnor och män.

Kent Carlsson är en sång- och dansman som har underhållit Aleborna i snart 50 år. Han har skildrat Ales historia i föreställningar med teater, sång och musik. Nu underhåller han gärna på kommunens äldreboenden. Kent har också varit politiskt aktiv med ett starkt engagemang för kommunens utveckling.

Alingsås

Thorbjörn Friberg är huvudansvarig ledare för Långared BoIS E-lag – ett fotbollslag för spelare med funktionsvariationer. Lagets målsättning är att ha roligt och idrotta tillsammans för att stärka självkänslan och fysiken. Thorbjörn har varit engagerad i föreningen sedan 2012.

Härryda

Eva Kilnäs är byggingenjören som sadlade om och började driva Mölnlycke bok- och pappershandel. 2020 utsågs hon till årets företagare i kommunen. Hon har också ett mångårigt engagemang i scoutrörelsen och prisades med ett stipendium av rotaryföreningen 2019 för sitt stora engagemang och ideella insatser för ungdomar i kommunen, i egenskap av scoutledare.

Emma Ivarsson tog 2012 initiativ till Julkassen. Sedan dess har Emma varje år, tillsammans med goda vänner, delat ut Julkassar för att sprida julstämning bland dem som av olika anledningar har ansträngd ekonomi. Alla som behöver hjälp kan ansöka om att få en Julkasse, men fokus är på att hjälpa barnfamiljer som är bosatta i Göteborg med kranskommuner. Genom Emmas initiativ har många familjer fått en ljusare jul!

Kungälv

Jan Erik Axelsson
är en tusenkonstnär med ett starkt engagemang i civilsamhället. Han började sin bana på 1970-talet med att sälja hus på ett sätt som gjorde honom känd som en folklig entreprenör. Varje sommar ordnar han offentliga auktioner som lockar människor från när och fjärran. Han har också ett starkt historieintresse och han har hunnit med att bygga en egen borg, Locks rike, som har egen flagga och nationalsång. Dessutom har han blåst nytt liv i kulturarvet Bohus fästning med nationaldagsfirande, historiska riddarspel, marknader och fyrverkerier.

Renate Danielsson
är en trotjänare inom förvaltningen i Kungälvs kommun. Hon har i många år varit sekreterare åt kommunfullmäktiges ordförande.

Lerum

Sven O Karlsson är sedan många år en ideellt arbetande ordförande i Företagarföreningen i Lerums kommun. Sven verkar för att lyfta de lokala företagarna och samverkar med kommunen för att skapa en förståelse mellan de olika parternas uppdrag och utmaningar. Svens personlighet och arbetssätt har starkt bidragit till Lerums fina och varma näringslivsklimat.

Lilla Edet

Marie Jonasson Schmidt har ett genuint och oförtröttligt engagemang för att tillgängliggöra Lödöses medeltidshistoria för några av samhällets mest utsatta: personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Hon tar också hjälp av medeltidens historia för att bygga broar mellan svenskar och nysvenskar.

Antoinette van Ketwich har på ett elegant sätt fått fart på bygdens kunskap om sin brukshistoria, med ett genuint och mångsidigt kulturintresse. Hennes stora ideella engagemang för Lilla Edet bidrar till att ge många fina kulturupplevelser.

Mölndal

Ann Svahn Lindholm är ansvarig kontaktperson och samordnare för nattvandrarna i Lindome. Ann sköter kontakten med skolor och gör upp listor och scheman. Trots att hon själv inte har barn kvar i grundskolan är hon fortsatt mycket engagerad, eftersom hon anser att denna verksamhet är så viktig.

Pia Mooij är en eldsjäl som engagerar sig i att välkomna de familjer som flyttar in i tillfälliga boenden i Eklanda. Hon ordnar så att de som bor i Eklanda kan komma med möbler till de nya familjerna och hon styr upp aktiviteter som midsommarfirande, så att alla ska känna sig välkomna i samhället. Pia är också aktiv på sociala medier och modererar diskussionerna så att det ska hållas en god ton.

Partille

Joop le Comte har ägnat en stor del av sitt liv åt ideellt arbete med barn- och ungdomsidrott i Partille kommun och har varit en viktig kraft i uppbyggnaden av fotbollsklubben Partille IF. Även sedan han passerat 80 var han med och stöttade klubben och var ofta först på plats på helgernas morgonträningar, med att ta fram material och plocka skräp. Joop har varit engagerad både på "bredden och toppen" och har varit med att fostra elitspelare som Kim Källström.

Håkan Drath har en 50-årig karriär bakom sig som ledare och tränare i handboll, både på ungdoms- och elitsidan. Utöver ett stort engagemang i Sävehof har han också varit tränare i Frölunda. Så sent som 2014 var han med om att bilda en ny förening: Kvibergs HK. Håkan var förbundskapten för herrjuniorlandslaget i fyra år och har därefter spritt handbollen från norr om polcirkeln, som proffstränare i Norge, till ekvatorn, med en handbollssatsning i Kenya. 2018 blev Håkan invald i Hall of fame för sina insatser för handbollen.

Tjörn

Lotta Kristensson Lotta Kristensson är en välkänd företagare som driver surdegsbageriet Lottas Bak & Form i Bleket sedan ett tiotal år. Lottas bakkonst har fått stor uppmärksamhet, med framskjutna placeringar i olika tävlingar och med reportage i internationell press.

Under åren som företaget har utvecklats har många ungdomar fått sin första kontakt med arbetslivet genom Lottas verksamhet. Flera ungdomar har sedan gått vidare med att utbilda sig till bagare. Lotta är ett fint exempel på vad kombinationen dröm och viljekraft kan skapa.

Öckerö

Malin Sandström är ordförande i IFK Björkö. Hennes engagemang har varit mycket viktigt för att klubben har en konstgräsplan som finansierats av egna medel. Det är en plats för alla, oavsett ålder och tillhörighet. Malin har också varit starkt drivande till att föreningen haft vuxenvandrare på ön. Vuxenvandrarna möter ungdomar och besökande och bidrar till trygga mötesplatser för barn och unga. Hon är alltid positiv och verkar för hela föreningens bästa.

Perolow Svenburg är utbildningsansvarig i Öckerö båtsällskap och en verklig eldsjäl i föreningen. Trots fysiska begränsningar hjälper han alltid till och utbildar föreningens medlemmar och besökare i vatten- och kanotvana. Han tar emot skolklasser och seniorföreningar med samma värme och empati. Allt Perolow tar för sig gör han med ett leende och ett stort hjärta och han är starkt engagerad för samarbete mellan kommunens föreningar.

18 personer står uppställda framför kameran i en trappa så att alla syns. De är uppklädda och ser glada ut.

Vardagshjältarna som deltog på residenset ihop med landshövding Anders Danielsson och länsöverdirektör Lisbeth Schultze. Foto: Anders Rudäng

Kontakt