Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vinnarna i Årets kökshjälte 2021 i Västra Götalands offentliga kök

Tre personer står framför en vägg. De håller i blommor och en av dem håller även i ett diplom.

Skövde. Årets kommun 2021. Från vänster: Helena Gustavsson, Victor Danling Went, Ida Henriksson. Foto: Yvonne Norlén

Gunilla Martinsson från Munkedals kommun blev vinnare i kategorin Årets eldsjäl. Och Skövde blev vald till Årets kommun. Vinnarna presenterades idag på en lunch på Regionens hus i Göteborg.

– Precis som förra året har vi delat ut pris i två kategorier, Årets eldsjäl och Årets kommun, säger Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland. Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Vi vill uppmärksamma dessa eldsjälar som kämpar med begränsad budget.

De som har nominerats är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker. Ett stort antal nomineringar kom in och bland de sex kommuner som gick vidare har vi utsett vinnarna.

– De här utnämningarna är viktiga för att visa på arbetet med att främja livsmedelsproduktionen i Västra Götaland genom att öka efterfrågan. Kommunernas insatser behövs verkligen och på sikt hoppas vi att det leder det till att det lagas mer mat med lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg, säger Ulf Eriksson (C), ordförande i styrelsen för Västra Götalandsregionens naturbruksgymnasier. Då kan fler få upp ögonen för att det är betydelsefullt var och hur maten har producerats.

Motiveringen för Årets eldsjäl, Gunilla Martinsson:

Gunilla är enormt engagerad och lyckas utveckla starka förebilder inom hela sin personal. Tillsammans sprider de kunskap och inspiration till andra kommuner i hela Sverige. De har tagit fram ett helt fantastiskt koncept med lokala leverantörer som uppskattas av matgäster och deras anhöriga i hela kommunen.

Motiveringen för Årets kommun, Skövde:

Politiker, kockar och måltidsutvecklare är mycket måna om att värna svenskt lantbruk och svensk livsmedelsförädling. Måltidsavdelningens sätt att informera bidrar till att barn och elever påverkar sina familjer att välja mer lokalproducerat och svenskt även hemma. Detta är bra för det lokala näringslivet, klimat, miljö och inte minst för folkhälsan.

Övriga kommuner som gick vidare och som också var närvarande på lunchen var Bollebygd, Herrljunga, Hjo och Vänersborg.

En glad person står framför en vägg och håller i en blombukett och ett diplom.

Årets eldsjäl: Gunilla Martinsson, Munkedals kommun. Foto: Yvonne Norlén

Bakgrund

Sedan 2014 driver Länsstyrelsen tillsammans med Västra Götalandsregionen ett projekt som stöttar både livsmedelsproducenter och kommuner. Målet är att det ska bli mer lokalproducerad mat i samtliga 49 kommuners offentliga kök i Västra Götalands län.

Kontakt

Pernilla Fischerström
Processledare Offentlig Upphandling
Telefon: 010-224 52 84
E-post: pernilla.fischerstrom@lansstyrelsen.se

Kontakt