Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi rustar naturen inför ditt besök

En kvinna står på ett stenblock och blickar ut över en storslagen utsikt över skog och mark.

Rånna Ryd, Skövde kommun. Foto: Jesper Anhede

Allt fler har hittat ut i naturen under pandemin. Och vi tror och hoppas att många har fått mersmak för fina naturupplevelser. Det senaste året har många insatser gjorts för att underlätta för friluftslivet runt om i länet.

Det finns gott om skyddad natur i Västra Götaland – drygt 500 naturreservat och fyra nationalparker. För att rusta naturen för det ökade antalet besökare görs en hel del arbete. Det handlar om att röja och säkra leder, laga eller lägga nya spångar, renovera och bygga nya eldstäder, vindskydd, bord och utedass och ordna bra parkeringsplatser.

– Vi hoppas att det jobb som gjorts i många av våra reservat och nationalparker uppskattas av våra besökare och att de vill upptäcka nya områden, hälsar Jörel Holmberg, chef för enheten för naturförvaltning på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Några exempel på nya insatser

 • I nationalparken Djurö i Vänern har leder märkts ut och nya skyltar satts upp.
 • På det vackra platåberget Ålleberg i Falbygden har vandringslederna rustats upp.
 • En helt ny huvudentré håller på att ta form vid Tresticklans nationalpark. Det blir ny parkeringsplats, toaletter, informationsplats och en tillgänglighetsanpassad rundslinga.
 • I naturreservatet Vristulven, Mariestads kommun, har en ny grillplats byggts på Trampolinön.
 • I naturreservatet Svartedalen har byggts en tillgänglighetsanpassad spång, toalett, grillplats och parkering vid sjön Klarevatten. I det stora reservatet har även byggts tre nya vindskydd längs Bohusleden på etapp 9.
 • I naturreservatet Surö bokskog vid Vänerns vackra strand har byggts en ny 50 meter lång spång.
En person med ryggsäck går längs en stig i en skog.

Foto: Jesper Anhede

Tips inför ditt besök i ett skyddat område

  • Kolla gärna upp området innan ditt besök. Då kan du få veta innan hur det är med parkering, fikabord, toalett och utmärkta Besök kommunens webbplats eller besöksmål Länk till annan webbplats. på Länsstyrelsens webbplats.
  • Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – kan vara ett bra tillfälle att upptäcka nya platser.
  • Olika regler i olika områden. Kolla vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Alla skyddade områden har sina speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.
  • Undvik en fullbelagd parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är fullbelagd eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.
  • Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem för källsortering.

  Kontakt

  Sofie Bernhardsson
  Friluftslivssamordnare
  010-224 51 22
  sofie.bernhardsson@lansstyrelsen.se

  Anita Nilsson
  Pressansvarig
  010-224 45 46
  anita.nilsson@lansstyrelsen.se

  Kontakt