Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt fall av fågelinfluensa berör länet

En ståtlig vit tupp står ute i högt gräs.

Foto: Hillevi Upmanis

Fågelinfluensa har drabbat en fjäderfäbesättning på gränsen mellan Halland och Västra Götaland. Restriktionsområdet berör delar av Mölndal, Härryda och Mark. Det här innebär att alla fjäderfän i området måste hållas inomhus och skyddas från kontakt med vildfågel.

Den smittade besättningen visade sig bära på fågelinfluensa av typen H5N8. En mycket smittsam sjukdom som innebär stort lidande för fåglarna. Sjukdomen drabbar däremot inte människor. Fåglarna är nu avlivade och sanering pågår.

Jordbruksverket har upprättat restriktionsområden på tre (3) respektive tio (10) kilometer runt den drabbade gården i Kungsbacka kommun. Området berör tre kommuner i vårt län: Mölndal, Härryda och Mark.

Se Jordbruksverkets karta över området (PDF)länk till annan webbplats

Eftersom fågelinfluensa av typen H5N8 är mycket smittsam gäller skyddsnivå 3 i båda områden. Det innebär att alla fjäderfän, såväl kommersiella besättningar som små hobbyflockar, ska hållas inomhus och skyddas från all kontakt med vildfågel.

Det är också förbjudet att föra ut levande fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg, konsumtionsägg samt fjäderfäprodukter som inte är upphettade enligt gällande regler. Förflyttningar till och inom restriktionsområden får bara ske med tillstånd från Jordbruksverket. Restriktionerna gäller tills vidare.

Kontakt

Christa von Limburg-Stirum
Länsveterinär, Länsstyrelsen i Halland
010-224 33 88
christa.stirum@lansstyrelsen.se

Maria Olofsson
Länsveterinär, Länsstyrelsen i Västra Götaland
010-224 52 18
maria.olofsson@lansstyrelsen.se

Ulf Lövdahl
Länsveterinär, Länsstyrelsen i Västra Götaland
010-224 52 83
ulf.lovdahl@lansstyrelsen.se

Kontakt