Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förlängning av restriktioner

En ung person i matchtröja håller upp en basketboll framför sig och laddar för ett kast. Blicken är fäst uppåt framåt.

Smittspridningen av covid-19 är fortfarande på en hög nivå och även om antalet smittade minskar är vården ansträngd. Med bakgrund av det har regeringen lämnat besked om förlängning av flera restriktioner samtidigt som Folkhälsomyndigheten öppnar upp för ungdomars idrottande.

Äldre ungdomar som är födda 2002 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus. Bedömningen är att de positiva aspekterna av barn och ungas fysiska aktivitet överväger och därför görs en ändring i de allmänna råden.

Den beslutade förändringen trädde i kraft den 6 februari. Sedan tidigare kan personer födda 2004 eller tidigare idrotta under förutsättning att de följer de allmänna råden.

Följande gäller till och med 28 februari:

  • Förbudet för serveringsställen att servera alkohol efter klockan 20 förlängs till den 28 februari. Från den 1 mars gäller förbudet att servera alkohol återigen från klockan 22.00. Detta ska sedan gälla till och med den 11 april 2021.

Följande gäller till och med 1 april:

  • Folkhälsomyndighetens rekommendation om undervisning på distans ersätts från och med måndagen den 25 januari med en rekommendation om delvis distansundervisning för gymnasiet. Regionala förutsättningar kan göra att det varierar. Högstadieskolorna kan bedriva delvis distansundervisning om det finns problem med trängsel i lokalerna eller i kollektivtrafiken.

Följande gäller till och med 31 maj:

  • Alla som kan jobba hemifrån ska göra det. Rekommendationerna för statliga myndigheter om distansarbete förlängs till den 31 maj. Andra arbetsgivare uppmanas att möjliggöra distansarbete.

Följande gäller till och med den 30 september:

  • Den tillfälliga covid-19-lagen gäller till sista september 2021. Enligt den tillfälliga covid-19-lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning.
  • När det gäller butiker, gym och andra verksamheter som omfattas av covid-19-lagen ska varje besökare ha tio kvadratmeter till sitt förfogande. Regeringen förbereder för att vid behov kunna stänga ner verksamheter för att bromsa smittspridningen.

Följande gäller tillsvidare:

  • Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid, klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, gäller våren ut. Rekommendationen gäller den som är född år 2004 eller tidigare.
  • Max åtta får träffas i samband med allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata tillställningar. Undantag görs för begravningar som får ha 20 deltagare.
  • Alla i Sverige ska följa de nationella råden om att till exempel stanna hemma vid symtom, begränsa nya nära kontakter och arbeta hemifrån.

För mer information:

Krisinformation: Coronapandemin: Detta gäller just nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsen: Om covid-19-lagen och Länsstyrelsens tillsyn av lagen

Folkhälsomyndigheten: Organiserade idrottsaktiviteter möjliggörs även för gymnasieungdomar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt