Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samling för demokrati och mänskliga rättigheter sänds digitalt från Göteborg

På onsdag 27 januari är det dags för internationella minnesdagen för Förintelsen. Den har sedan år 2000 uppmärksammats genom Samling för demokrati som genomförts i Aulan på Göteborgs universitet. Ceremonin med tal, film och musikinslag sänds i år i stället digitalt från bland annat Länsstyrelsens residens i Göteborg.

– För första gången arrangeras Samling för demokrati digitalt på grund av rådande omständigheter. Det fysiska mötet är viktigt, i synnerhet på temat demokrati och tolerans. Men positivt i år är att manifestationen görs tillgänglig för betydligt fler än i vanliga fall, säger landshövding Anders Danielsson i sitt välkomsttal.

För att främja demokrati och mänskliga rättigheter bjuder Länsstyrelsen Västra Götaland in till den här minnesstunden tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Judiska församlingen i Göteborg och Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.

– Betydelsen av att minnas Förintelsen är nödvändig om vi vill lära av historien och inte upprepa gårdagens katastrofala och dödliga misstag, säger George Braun från Judiska församlingen som är moderator för minnesstunden.

I år talar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen om regeringens arbete för att motverka rasism och värna mänskliga rättigheter. Och journalisten och författaren Ola Larsmo talar om minnet av Förintelsen som kärnan i de mänskliga rättigheterna. Medverkar i Samling för demokrati gör även ungdomsfullmäktige i Göteborg och sångare från Hvitfeldtskas Kammarkör.

VÄLKOMNA att lyssna digitalt från kl. 13.30 den 27 januari.
Ingen föranmälan krävs.

Digital sändning av Samling för demokrati Länk till annan webbplats.

Kontakt

Anita Nilsson

Pressansvarig