Risk för vattenbrist i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen hälsar att luften är fri

Man utomhus.

Foto: Sofie Bernhardsson

Den 22 januari inviger Anders Danielsson Friluftslivets år i Västra Götaland.
– Jag älskar verkligen friluftsliv. Jag hoppas att du, precis som jag, passar på att vara ute riktigt mycket under 2021. Vi bor ju i ett fantastiskt län. Stort och med massor av fantastisk natur, säger vår landshövding. Spana efter #luftenarfri för friluftstips under året.

Friluftsliv ger stora vinster för hälsan, miljön och ekonomin. Fysisk rörelse i naturen förebygger diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa.

Därför sparkar vi nu igång Friluftslivets år. Eller Luften är fri, som satsningen också kallas.
- Vi vill sänka trösklarna för människor att ta sig ut i naturen. Friluftslivet är till för alla, och det ska vi visa under 2021, säger friluftslivssamordnaren Sofie Bernhardsson på Länsstyrelsen.

Det var landshövding Göran Enander, i Uppsala län, som först friluftsutmanade sina kollegor i landet. Samtliga landshövdingar antog förstås utmaningen. De kommer att medverka vid invigningen och under en rad olika aktiviteter under året.

Eftersom pandemin gör det omöjligt att träffas i större grupper kommer invigningen att vara digital. Du följer invigningen på webbplatsen luftenarfri.nu Länk till annan webbplats., på Länsstyrelsen Västra Götalands Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats..

Två bilder: Skidor på snö samt skridskoåkare

Foto: Jesper Anhede

Korta fakta om Friluftslivets år

  • Friluftsorganisationer, kommuner, länsstyrelser, stiftelser med flera har aktiviteter under #luftenarfri. Med hjälp av hashtags på sociala medier kan även enskilda grupper och personer delta under invigningsveckan.
  • Landshövdingestafetten kan följas i sociala medier över hela landet under #landshövdingestafetten och på länsstyrelsernas webbplatser.
  • Under året kommer projektet att lyfta olika månadsteman för att belysa friluftslivets mångfald.
  • Friluftslivets år drivs av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv, i samverkan med bland annat landets länsstyrelser.

Kontakt

Jan Mogol

Pressansvarig

Telefon 010-2244552