Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

330 klimatsatsningar ska genomföras i Västra Götaland 2021

Monique Wannding, Länsstyrelsen var moderator på onsdagens lansering av Kommunernas klimatlöften. Här pratar hon med Lise Nordin, Västra Götalandsregionen, som under året arbetat med Klimat 2030:s satsning

330 nya klimatlöften – så många åtaganden har Västra Götalands kommuner antagit inför 2021. På onsdagens lansering av Kommunernas klimatlöften lämnade kommunstyrelseordförandena över sina löften till landshövding Anders Danielsson och regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson. Löftena har antagits av 48 kommuner i Västra Götaland och ska genomföras nästa år.

I genomsnitt sju klimatlöften per kommun

I genomsnitt har kommunerna åtagit sig sju klimatlöften och Lysekil, Munkedal och Skara är de kommuner som antar flest nya löften. Det är stor spridning på vilka klimatlöften som antagits, men de vanligaste löftena är att minska inköpen av fossila engångsprodukter, att ha en klimatstyrande resepolicy, att minska matsvinnet och att ordna arrangemang om klimat riktat till allmänheten.

Utöver de nya klimatlöftena har kommunerna också rapporterat vilket arbete de redan gör. Sammantaget svarar kommunerna att de redan genomfört över 220 av klimatlöftena.

8 600 bilresor runt jorden

Om kommunerna genomför dessa 330 klimatlöften så kan de nästa år minska utsläppen av koldioxid med 54 000 ton*. Det motsvarar vad 30 000 bilar släpper ut på ett år, lika många bilar som finns i Mölndal eller Skövde. Det motsvarar också 23 200 resor tur och retur till Thailand, 8 600 bilresor runt jorden och 21 800 villors energianvändning på ett år.

Videohälsningar från kända klimatprofiler

Under den livesända lanseringen fick kommunerna uppmuntrande hälsningar från Johan Kuylenstierna, ny ordförande i Klimatpolitiska rådet, Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige samt Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Johan Kuylenstierna betonade särskilt kommunernas viktiga roll i omställningen.

- Jag vill passa på och tacka er för att ni tar det här initiativet, för att ni visar att ni tror på den här omställningen, för att ni visar att ni är beredda att ta det ansvar som det klimatpolitiska ramverket, och Parisavtalet efterfrågar. Och för att ni visar att det här är en positiv omställning som skapar bättre förutsättningar för utveckling, i era kommuner, regionen, Sverige, Europa och i världen. Berätta om det här arbetet! Johan Kuylenstierna

Klimat 2030 är glada över den positiva respons som satsningen har fått och ser fram emot arbetet nästa år.

Se sändningen i efterhand och läs mer om Kommunernas klimatlöften Länk till annan webbplats.

Se vilka löften din kommun har antagit Länk till annan webbplats.

*Beräkningarna är preliminära och kan komma att ändras

Kontakt för satsning och evenemang

Lise Nordin
Klimatsamordnare, Västra Götalandsregionen
lise.nordin@vgregion.se
073-967 29 90

Svante Sjöstedt
Klimat- och energistrateg, Länsstyrelsen i Västra Götaland
svante.sjostedt@lansstyrelsen.se
010-224 46 83

Kontakt