Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Höjd risk för fågelinfluensa

Flera hönor står tillsammans inomhus. De har ljusbruna och vita fjädrar.

Flera fall av fågelinfluensa har upptäckts hos både tama och vilda fåglar i bland annat Nederländerna och Tyskland den senaste tiden. Därför har Jordbruksverket beslutat att höja skyddsnivån från nivå 1 till nivå 2 för att skydda svenska fågelbesättningar.

Fågelinfluensan är en allvarlig djursjukdom som drabbar fåglar. Nu har flera fall av fågelinfluensavirus, främst av typen H5N8, upptäckts hos tama fjäderfän och vilda fåglar i Nederländerna och Tyskland. Även Storbritannien och Danmark har rapporterat fall av fågelinfluensa. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har därför gjort en ny riskbedömning och Jordbruksverket har beslutat att upprätta skyddsnivå 2 i hela av Sverige. Skyddsnivån höjs i förebyggande syfte för att skydda tama fjäderfän från sjukdomen. Om smittan kommer in i Sverige kan det leda till stora konsekvenser för både fjäderfäproducenter och vilda fåglar.

– I det här läget behöver man som fjäderfäproducent göra allt man kan för att hindra direkt och indirekt kontakt mellan fjäderfä och vilda fåglar och en höjning av skyddsnivån är ett viktigt led i det, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Höjningen av skyddsnivån innebär bland annat att fjäderfä ska hållas inomhus. Det kan finnas tillfällen då det inte går att ta in fåglarna inomhus. Men det är i de fallen viktigt att djuren hålls i en inhägnad och får foder och vatten under tak. Den höjda skyddsnivån innebär också att det är förbjudet att hålla utställningar och tävlingar med fjäderfän.

Läs mer om fågelinfluensa, Jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats

Kontakt

Maria Olofsson
Länsveterinär
010-224 52 18

Kontakt