Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Om papparollen i Sverige och Zambia

Pappor med sina barn i Sverige och Zambia. Foto: Johan Bävman och Izla Bethdavid/Ambassaden i Lusaka.

Utställningarna lyfter frågor om jämställdhet och normer . Foto: Johan Bävman och Izla Bethdavid/Ambassaden i Lusaka.

Nu visas fotoutställningarna Swedish Dads och Zambian Dads 4-29 november på Stadsbiblioteket i Göteborg. Två utställningar som lyfter frågor om jämställdhet, normer och vad det innebär att vara pappa i Sverige och i Zambia.

– Vi vill med de här utställningarna lyfta positiva sidor av papparollen och att det finns goda förebilder, säger Evelina Lindén, jämställdhetsutvecklare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Onsdagen den 4 november kl. 12.00 ges en digital vernissage med medverkan av de båda fotograferna Johan Bävman och Izla Bethdavid som berättar om utställningarna. Välkommen att följa den via Göteborgs stadsbiblioteks Facebook-sida.länk till annan webbplats

– De här bilderna tar upp viktiga frågor kring män, jämställdhet och föräldraskap. Samtidigt vill vi informera om vad vi tillsammans gör inom området, säger Eva Kjellström, planeringsledare Göteborgs Stad som tillsammans med Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen arrangerar utställningarna.

Med anledning av de senaste skärpta råden för att hindra smittspridning av covid-19 kommer utställningarna enbart att kunna ses utifrån genom fönstren i utställningshallen på första våningen i Stadsbiblioteket.

Om Swedish Dads

Swedish Dads skildrar föräldralediga pappor och deras reflektioner och erfarenheter av papparollen. Med sina porträtt vill fotografen Johan Bävman skildra det allmängiltiga och kärleksfulla i föräldraskapet. Samtidigt ställer han sig frågan varför så få pappor väljer att ta ut ett halvårs eller längre ledighet med sina barn trots att Sverige har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar.

Om Zambian Dads

Zambian Dads har inspirerats av Johan Bävmans utställning och de har visats tillsammans på Lusaka National Museum. Fotografen Izla Bethdavid fångar genom sina bilder vardagen hos pappor i Zambia, tillsammans med berättelser om vad faderskapet betyder för dem. Vardagen för en pappa i Zambia kan se annorlunda ut i jämförelse med en pappa i Sverige. Men det finns också likheter. Utställningen har producerats av Ambassaden i Lusaka med stöd av Svenska institutet.

Kontakt

Evelina Lindén
Jämställdhetsutvecklare
Länsstyrelsen Västra Götaland
010-224 48 26
evelina.linden@lansstyrelsen.se

Eva Kjellström
Planeringsledare Göteborgs Stad
031-368 04 22
0722-29 54 40
eva-marie.kjellstrom@stadshuset.goteborg.se

Pressansvarig
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se

Kontakt