Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vinnarna i Årets kökshjälte 2020 i Västra Götalands offentliga kök

Fyra personer står i ett av rummen i residenset. En av personerna håller i ett pris och i en blombukett.

Årets kökshjälte 2020, kategori Årets Eldsjäl, är Madelene Enarsson från Bengtsfors. Från vänster: Madelene Enarsson (årets eldsjäl), Anders Danielsson (landshövding), Pernilla Fischerström (Länsstyrelsen) och Erika Kvarnlöf (Länsstyrelsen). Foto: Misak Nalbandian

Madelene Enarsson från Bengtsfors kommun blev årets vinnare i kategorin Årets eldsjäl. Och Lidköpings kommun blev vald till Årets kommun. Vinnarna i Årets kökshjälte presenterades idag av landshövding Anders Danielsson på en lunch på residenset.

– I stället för en vinnare beslutade vi oss för att göra två kategorier, Årets eldsjäl och Årets kommun, säger Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland. Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Vi vill uppmärksamma dessa eldsjälar som kämpar med begränsad budget.

Med priset Årets kökshjälte vill Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen uppmärksamma allt bra arbete som görs. På sikt leder det till att det lagas mer mat med svenska och lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg. De som har nominerats är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker. Ett stort antal nomineringar kom in och bland de fem kommuner som gick vidare har vinnarna utsetts.

Motiveringen för Årets eldsjäl, Madelene Enarsson: Madelene har ett brinnande intresse av att knyta kontakter med lokala producenter och livsmedelsföretag. Hon strävar efter att kunna servera närproducerade råvaror efter säsong i alla sina kök. Hon tar också hjälp av lokala producenter för att utbilda sin egen personal.

Motiveringen för Årets kommun, Lidköping: Nathalie Torstensson, Lennart Jonson och Frida Nilsson arbetar kontinuerligt med att få fler lokala råvaror i de offentliga måltiderna. Genom att samarbeta och våga testa nya metoder hittar de nya vägar för att uppnå mer lokal mat på de offentliga tallrikarna.

Övriga kommuner som gick vidare och som också var närvarande på lunchen var Mellerud, Skövde och Tanum.

Fakta

Sedan 2014 driver Länsstyrelsen tillsammans med Västra Götalandsregionen ett projekt som stöttar både livsmedelsproducenter och kommuner. Målet är att det ska bli mer lokalproducerad mat i samtliga 49 kommuners offentliga kök i Västra Götalands län.

Kontakt

Pernilla Fischerström
Processledare Offentlig Upphandling
010-224 52 84
E-post till Pernilla Fischerström

Jan Mogol
Pressansvarig
010-224 45 52
E-post till Jan Mogol

Kontakt