Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

6 700 ansökningar om hyresstöd till Länsstyrelsen i Västra Götaland

Bild på affärsgata

Coronaviruset har fått stora ekonomiska konsekvenser. För att hjälpa företag i utsatta branscher beslutade regeringen i våras att avsätta fem miljarder kronor till ett tillfälligt lokalhyresstöd. Sista dag för ansökan var den 31 augusti. Länsstyrelserna handlägger stödet och har totalt fått in drygt 33 500 ansökningar till ett belopp motsvarande 1,55 miljarder kronor. 6 700 ansökningar har kommit in till Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Lokalhyresstödet har kunnat sökas av hyresvärdar som tecknat överenskommelse om rabatt på hyran till hyresgäster i utsatta branscher som hotell och restauranger, bilverkstäder, och vissa företag inom handel.

– Till Länsstyrelsen i Västra Götaland har vi fått in totalt 6 700 ansökningar och vi har beslutat i 1 200 ärenden, berättar Mattias Johansson, funktionschef för lokalhyresstöd på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Nu fortsätter arbetet med att handlägga och besluta om de ansökningar som kommit in.

– Tyvärr har många av ansökningarna inte varit helt kompletta, vilket påverkar handläggningstiden. Vi jobbar för högtryck och målet är att vi ska hinna fatta beslut i alla ärenden före årsskiftet, säger Mattias Johansson som också är nationell samordnare för länsstyrelsernas arbete med stödet.

Hyresvärden kan beviljas stöd med 50 procent av den rabatt på det fasta hyresbeloppet som hyresvärden och hyresgästen har kommit överens om. Stödet kan dock aldrig vara högre än 25 procent av den tidigare fasta hyran.

Sju av landets länsstyrelser har uppdraget att handlägga och fatta beslut om stödet. Länsstyrelsen i Västra Götaland handlägger ärenden för fastigheter som ligger i Hallands och Västra Götalands län. Efter att Länsstyrelsen godkänt ansökan betalas stödet ut av Boverket.

Läs mer om hyresstödet hos Boverketlänk till annan webbplats

Kontakt