Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Efterlevnaden av rekommendationer för inrikesresor och sommaraktiviteter i Västra Götaland vecka 34

Allvarliga brister. Med dessa två ord summerar Göteborg trängselproblematiken på stadens serveringsställen sent om kvällarna. Orust och Tjörn är också bekymrade. Orosmolnen hänger framför allt över de mycket populära småöarna runt huvudöarna.
Det här rapporterar Länsstyrelsen i Västra Götaland till regeringen vecka 34.

Nej, det blev inte bättre. Helgens hetta förvandlade än en gång våra mest populära badstränder och semesterorter till en rätt betydande frånvaro av tillräckliga avstånd.

Svalka kan skapa nya problem

Nu ser vädret ut att byta ansikte. Regn är på väg in och temperaturerna tycks rasa lagom till kommande helg. Det här kommer naturligtvis att kyla ner vår längtan efter svalkande dopp, samtidigt som det finns skäl att befara ny trängsel vid några av våra stora samlingspunkter i städerna. Särskilt som skolorna öppnar och åtskilliga återvänder till sina arbetsplatser.

Allvarligt läge i Göteborg

Göteborgs stad har på senare tid ökat tillsynen på stadens krogar och serveringsställen nattetid. Detta efter rapporter om betydande trängsel i krogmiljöerna. Den ökade tillsynen har bara stärkt bilden. Det rör sig nu om allvarlig trängselproblematik, framför allt sent om kvällarna.

Två helt olika bilder i länet

Samtidigt ska vi notera att det som verkar vara en trängselkatastrof på enskilda platser inte speglar den totala bilden i Västra Götalands län. Siffrorna ser fortsatt stabila ut överlag. Fyra av tio kommuner rapporterar om vissa brister i efterlevnad, medan fem av tio tycker att trängselsituationen på det hela taget är under kontroll.

Nästa sammanfattning

Nästa sammanfattning av lägesbilden äger rum onsdagen den 26 augusti. Vi skickar givetvis ut ett pressmeddelande.

Om Länsstyrelsernas uppdrag

Länsstyrelserna har fått i uppdrag att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd gällande inrikesresor och sommaraktiviteter efterlevs och vidta åtgärder vid behov. Enligt regeringsuppdraget är syftet att regeringen löpande ska få nationella lägesbilder från länsstyrelserna för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet.

Tillsammans bromsar vi smittspridningen

Läget är fortsatt allvarligt, därför är det viktigt att vi alla fortsätter hålla i och hålla ut. Vi har alla ansvar för att hjälpa till att bromsa smittspridningen genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Håll avstånd, både inne och ute
  • Tvätta händerna noga och ofta
  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Res ansvarsfullt. Undvik så långt det är möjligt resor med färdmedel där det inte går att boka plats.
  • Undvik platser med mycket folk och trängsel
  • Undvik större sociala sammanhang som exempelvis dop, fester och begravningar
  • Personer i riskgruppen – var extra noga med att följa råden

Vi arbetar för det hållbara samhället. Vår huvuduppgift är att se till att vi får ett hållbart samhälle och vi gör det genom att arbeta för en god samhällsplanering. Våra verktyg är rådgivning och vägledning, beslut och tillståndsgivning, tillsyn samt beslut om ekonomiska bidrag.

Kontaktperson

Lenny Lämber
Krisledningschef
010-224 48 23
073-660 51 56
lenny.lamber@lansstyrelsen.se

Kontakt

Jan Mogol

Pressansvarig

Telefon 010-2244552