Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tips för en frodig äppelodling

Flera röda äpplen hänger på en gren.

Foto: Martin Fransson

Nu står skördesäsongen av äpplen för dörren. Men vägen till det fina saftiga äpplet är allt annat än rak.

- Det kräver hårt arbete, mycket uppfinningsrikedom, kunskap och, inte minst, stora investeringar berättar Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesodling på Länsstyrelsen Västra Götaland.
Vad är då hemligheten bakom en lyckad äppelodling? För att ge svar på frågan begav sig Kirsten Jensen till Bramleys äppelodling på Kinnekulle.

Bramleys har med sina runt 20 hektar Västra Götalands största ekologiska fruktodlingar med odlingar på fyra olika platser i länet. Där har Joacim Holgersson byggt upp sin odling under de senaste tolv åren. Joachim har även bidragit med viktig kunskap på Länsstyrelsens kurser, bland annat om vad man som odlare behöver veta när man ska plantera en yrkesodling. Joacim har också hjälpt många andra odlare runt om i Sverige genom att skaffa bra träd på svaga grundstammar.

Tips för en bättre odling

För att få bättre äpplen ska träden förbli små, öppna och luftiga. Då krävs beskärning i lagom mängd. Formen ska ungefär vara som en julgran. Sen finns det alltid en risk att odlingen får besök av hare och rådjur. Bästa sättet att undvika dessa djur är att sätta upp viltstängsel. Andra besökare kan du ha desto mer glädje av. Vissa spindlar kan äta upp emot 200 kg skadedjur per hektar (100 gånger 100 meter) och år. Det motsvarar cirka 200 miljoner bladlöss!

Skydd mot skadegörare

En odlare som ska leva på den frukt som produceras måste säkra sig mot skadegörare. Även i ekologisk odling är en spruta ett viktigt instrument. Det är inte sprutan i sig som är miljöskadlig, utan det beror helt på vad sprutan innehåller. Sprutan kan användas både för ekologiska bekämpningsmedel och för bladgödsling. Ekologiska växtskyddsmedel är oftast olika växtextrakter, goda svampar och insekter, som inte är farliga för människor, och i regel slår väldigt specifikt mot vissa skadegörare. Vanliga livsmedel som exempelvis bakpulver kan också användas. Utan dessa hjälpmedel skulle en alltför stor del av skörden bli förstörd.

Utan insekter, inga äpplen

Bin, humlor och solitärbin är förstås välkomna i odlingen. Biologisk mångfald är viktigt för att nyttodjur och bra mikroorganismer ska trivas. Många olika sorts blommor i odlingen hjälper till att gynna dessa. Äppelblommor är dock vad de flesta pollinatörer föredrar – fast en och annan vänsterprasslare finns förstås alltid!

Odla på sluttning

Mot frosten, som bucklar till de första bladen är bästa åtgärden att odla på en sluttning – då kanar kalluften ofta ner i dalen innan den hinner skada blommorna på träden högre upp. Men längre ner mot dalen kan en stor del av blommorna förstöras. Då blir det få eller inga äpplen där.

Ta vara på allt

För att öka lönsamheten använder Joacim den frukt som inte har tillräckligt vackert utseende för att kunna säljas direkt till att göra juice, cider och äppelglögg i sitt musteri. På det viset går inte frukt med exempelvis skorvfläckar till spillo, utan kan användas som livsmedel ändå.

Så när du nästa gång får chansen att sätta tänderna i ett friskt, ekologiskt, lokalproducerat äpple: Njut av den fantastiska smaken och tänk på allt arbete äppelodlaren har lagt ned på den!

Kurser för yrkesodlare

Har du en verksamhet med äppel- eller fruktodling eller går i tankarna på att komma igång med en yrkesodling? Håll utkik i vår webbkalender, där lägger vi upp de kurser vi håller.

Kontakt

Kirsten Jensen
Rådgivare för yrkesodling
070-571 53 51
kirsten.jensen@lansstyrelsen.se

Kontakt