Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så här ser efterlevnaden av rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter ut i Västra Götaland vecka 32

Vi har i några veckor rapporterat om ökad trängsel. Först längs Västkusten, sedan runt Vänern. Därför skickar vi med viss förtröstan in veckans rapport om efterlevnaden i länet till regeringen. Det har visserligen inte blivit bättre, men det har heller inte blivit sämre. Nu hoppas vi bara att den efterlängtade solen inte ska förstöra sommaren för oss.

Varken bättre eller sämre. Det kan tyckas vara en ljummen efterlevnadsrapport, men med de senaste två veckornas larm om trängsel i åtanke kan kanske optimisten ändå ana ett visst ljus i tunneln. Våra kommuner tycks dela denna försiktiga optimism. Vi har visserligen fått in något färre rapporter än tidigare, men summeringen lovar ganska gott. Bara en tredjedel rapporterar nu vissa brister i efterlevnaden.

Vädret är avgörande

Det är givetvis vädret som avgör hur vi rör oss. En vacker dag och vips är det problem på vissa linjer och populära badplatser. Det märker inte minst Västtrafik, som ändå noterar att resandet minskat med en tredjedel (och drygt det) sedan samma tid förra året.

Låt inte solen förstöra sommaren

SMHI:s prognos är i skrivande stund lovande läsning för alla soldyrkare. Vackert väder är på väg in över Västsverige. Ljuvliga nyheter för flertalet, men också en gemensam varningsklocka. Låt inte några dagar med sol och värme förstöra sommarens på det hela taget betydande ansträngningar för att hålla en livsfarlig sjukdom i schack. Njut, men håll i, håll ut och håll avstånd. Var du än befinner dig.

Nästa sammanfattning

Nästa sammanfattning av lägesbilden äger rum onsdagen den 12 augusti. Vi skickar givetvis ut ett pressmeddelande.

Om Länsstyrelsernas uppdrag

Länsstyrelserna har fått i uppdrag att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd gällande inrikesresor och sommaraktiviteter efterlevs och vidta åtgärder vid behov. Enligt regeringsuppdraget är syftet att regeringen löpande ska få nationella lägesbilder från länsstyrelserna för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet.

Tillsammans bromsar vi smittspridningen

Läget är fortsatt allvarligt, därför är det viktigt att vi alla fortsätter hålla i och hålla ut. Vi har alla ansvar för att hjälpa till att bromsa smittspridningen genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Håll avstånd, både inne och ute
  • Tvätta händerna noga och ofta
  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Res ansvarsfullt. Undvik så långt det är möjligt resor med färdmedel där det inte går att boka plats.
  • Undvik platser med mycket folk och trängsel
  • Undvik större sociala sammanhang som exempelvis dop, fester och begravningar
  • Personer i riskgruppen – var extra noga med att följa råden

Vi arbetar för det hållbara samhället. Vår huvuduppgift är att se till att vi får ett hållbart samhälle och vi gör det genom att arbeta för en god samhällsplanering. Våra verktyg är rådgivning och vägledning, beslut och tillståndsgivning, tillsyn samt beslut om ekonomiska bidrag.

Kontaktperson

Sandra Brantebäck
Krisledningschef
010-224 48 57
070-660 16 92
sandra.branteback@lansstyrelsen.se

Kontakt

Jan Mogol

Pressansvarig

Telefon 010-2244552