Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Opera och algbingo under Västerhavsveckan

Skymning. Foto: Martin Fransson. 

Under Västerhavsveckan har du bland annat möjlighet att lyssna på opera i sommarskymningen. Dessutom finns det i år flera aktiviteter du kan göra på egen hand. Foto: Martin Fransson.

Det finns flera godbitar att plocka ur årets program för Västerhavsveckan. Vad sägs om opera i skymningen vid Kosterhavets nationalpark eller algbingo vid klipporna?

Västerhavsveckan pågår mellan 1–9 augusti och bjuder på flera aktiviteter, föreläsningar och upplevelser för alla som är intresserade av havet och kusten. I år har dessutom några aktiviteter anpassats så att du kan göra dem på egen hand. Du kan till exempel ladda hem ett algbingolänk till annan webbplats och ge dig ut på jakt efter havssallat, fjäderslick och tussaskägg.

Det finns också möjlighet att njuta av kultur i havsnära miljö. I sommarskymningen vid Kosterhavets nationalpark kommer Strömstadsoperans Charlotta Huldt framföra det vackraste från till exempel Puccini, Mozart och Händel: Opera på brygganlänk till annan webbplats (Facebook).

På Entré Rossös hamnkafé finns möjlighet att lyssna till föreläsningen Hur mår egentligen havet?länk till annan webbplats med Mats Tysklind, professor i miljökemi vid Umeå universitet. Han kommer berätta om kemikalier och andra hot mot våra hav, allt med avstamp i de globala miljömålen för hållbar utveckling.

– Det känns viktigt och angeläget, inte minst för att vi dagligen får frågor från allmänheten som rör den obalans vi ser i havet idag, säger Mathilda Freij som är naturvägledare vid Kosterhavets nationalpark.

Västerhavsveckan har arrangerats av Västra Götalandsregionen sedan 2008 och syftar till att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar som rör Västerhavet. Årets tema är biologisk mångfald. Länsstyrelsen Västra Götaland är en av flera medarrangörer.

Västerhavsveckan.

Program

Alla aktiviteter hittar du på vasterhavsveckan.selänk till annan webbplats. Obs! Ta alltid en tid på webbsidan för uppdaterat program. Vissa aktiviteter genomförs som planerat, medan andra har anpassats till rådande rekommendationer under coronapandemin.

Kontakt