Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturumen erbjuder massor av spännande sommarlovsaktiviteter

Collage med man med flicka på sina axlar som tittar ut över grönt naturområde samt barn som tittar i vattenkikare i vattnet.

Det finns mycket att göra för alla sommarlovslediga vid naturum Hornborgasjön och naturum Kosterhavet. Foto: Jesper Anhede och naturum Kosterhavet

Utforska stranden, lös mysterier kring djur, spela sommarbingo, naturpyssla eller delta i vattenexperiment! I anslutning till naturum Hornborgasjön och naturum Kosterhavet finns massor av spännande och coronasäkrade aktiviteter för barn och unga i sommar.

Pandemin påverkar hela samhället och självklart även barnen. Möjligheterna till fritidsaktiviteter begränsas och de kan inte umgås med kompisar på samma sätt som vanligt. Föräldrar kanske är oroliga för både smitta och andra konsekvenser av pandemin. Då kan det vara viktigare än någonsin att ha något skojigt att göra och sysselsätta tankarna med.

– Barn har rätt till en aktiv fritid. Många kommuner och aktörer har gjort särskilda insatser för att ta fram sommaraktiviteter. Det gör även vi på Länsstyrelsen genom coronasäkrade aktiviteter anpassade för barn i olika åldrar vid våra naturum Hornborgasjön och Kosterhavet, berättar Kristina Körnung, utvecklare vid enheten för folkhälsa och rättighetsfrågor.

Hittills har naturum Hornborgasjön bara haft öppet tre dagar i veckan men från och med i dag, fredag den 12 juni, är det öppet dagligen.

– Vi märker att fler vill göra saker på egen hand under sitt besök, särskilt nu under pandemin, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare, som välkomnar alla sommarlovslediga barn.

Hon berättar att max 30 personer släpps in i naturum samtidigt för att det inte ska bli för trångt. Samma regel gäller även för naturum Kosterhavet.

Tre saker att göra vid Hornborgasjön

  • Nyhet för i år: unga naturdetektiver (cirka 7-12 år) kan lösa en deckargåta, med start från naturum. Det kan till exempel handla om vilket djur som har ätit upp äggen eller bajsat på spången. För att lösa mysteriet får de en karta som leder till dolda ledtrådar. Till slut kan de låsa upp en låda där ett gosedjur ger svaret på vilket djur som var den skyldige. Deckargåtan byts en gång i veckan.
  • Barnfamiljer kan under öppettiderna låna en väska full med uppdrag, utrustning och tips på aktiviteter under besöket i naturen.
  • För lite större barn (över tolv år cirka) eller barn med vuxna finns också geocaching, en typ av digital skattjakt som man gör med sin mobil. Runt sjön finns flera geocacher gömda och de är tillgängliga dygnet runt.

Du hittar mer information om vad du kan göra på naturum Hornborgasjöns webb- och facebooksidor:

www.hornborga.com Länk till annan webbplats.

https://www.facebook.com/naturumhornborgasjon Länk till annan webbplats.

Tre saker att göra på Koster och Rossö

Även på naturum Kosterhavet ordnas aktiviteter inriktade på familjer med barn.

  • Tre dagar i veckan ordnas strandexkursioner för barnfamiljer, två på Sydkoster och en på Nordkoster. Det blir också två liknande evenemang på Rossö den 13 och 30 juli.
  • Om man föredrar att upptäcka stranden på egen hand kan man låna en upptäckarväska på naturum Kosterhavet eller entré Rossö.
  • Det finns snorklingsleder att utforska, ett slags naturstigar under vattnet. De är cirka 200 meter långa och ligger på 1-1,5 meters djup. En lina leder dig runt till åtta informationsskyltar under vattnet. Tänk på att inte snorkla ensam!

Klappakvariet hålls tyvärr stängt under sommaren. Det går förstås bra att titta på dem som bor i akvarierna, men inte klappa.

Du hittar mer information om vad du kan göra på naturum Kosterhavets webb- och facebooksidor:

www.kosterhavet.se Länk till annan webbplats.

https://www.facebook.com/kosterhavets Länk till annan webbplats.

Kostnadsfritt att delta

Alla aktiviteterna är gratis. Välkommen att besöka våra naturum, tänk på att hålla avstånd till andra besökare och var rädd om naturen!

Fakta: Länsstyrelsernas barnrättsuppdrag

Från 1 januari 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige. Länsstyrelsernas arbete med mänskliga rättigheter har förstärkts med ett uppdrag om barnets rättigheter. Uppdraget handlar om att:

  • vara ett stöd för att barnets rättigheter tillämpas i praktiken i länsstyrelsernas egna verksamheter.
  • vara ett stöd i etableringen eller samordningen av regionala forum och nätverk som hjälper kommunerna och andra aktörer i sitt barnrättsarbete
  • bidra i situationer där länsstyrelsen väljer att ge ett riktat stöd till en enskild kommun eller region.

Kontakt