Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mycket hög risk för skogsbrand i länet

Skogsbrand. 

En liten gnista kan snabbt sprida sig.

Den senaste tidens värme och torka gör att risken för skogsbrand i länet är mycket hög. Solen och värmen gör att marken blir torr. En liten gnista kan snabbt utvecklas till en större brand. Detta gör att det är mycket olämpligt att elda.

Eldningsförbud i många av länets kommuner

Många kommuner i länet har fattat beslut om eldningsförbud. Det innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) utanför sammanhållen bebyggelse.

På Krisinformation.se finns en karta där du kan se vilka kommuner i vårt län som har utfärdat eldningsförbud.

Karta över rådande eldningsförbud länk till annan webbplats

Det är alltid du som eldar som ansvarar

Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands. Tänk på att det kan vara straffbart att orsaka en brand.

Bevakning med flyg

Skogsbrandsbevakning med flyg bedrivs mellan den 15 april och 15 september. Bevakningen bedrivs över fyra olika områden i länet, en för varje delregion.

Beroende på nivån på skogsbrandsrisken genomförs flygning för varje område en till tre gånger per dag. Om rökutveckling eller bränder upptäcks, rapporteras det till den berörda kommunala räddningstjänsten.

Håll koll på brandrisken

Håll koll på brandrisken med hjälp av SMHI:s brandriskprognoslänk till annan webbplats eller appen Brandrisk Utelänk till annan webbplats.

Är du det minsta osäker på brandrisken - kolla med din kommun, som beslutar om eventuellt eldningsförbud, eller din lokala räddningstjänst.

Kontakt

Tjänsteman i beredskap

Jan Mogol

Pressansvarig

Telefon 010-2244552