Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länets kommuner deltog i Krisberedskapsveckan

En blond tjej med hjälm som sitter på en lådcykel.

Vänersborgs kommun använder lådcykel för att leverera biblioteksböcker till riskgrupper. Foto: Vänersborgs kommun.

Den årliga krisberedskapsveckan som avslutades i söndags var i år iklädd covidkostym. Fokus låg på alla de goda initiativ som tas av privatpersoner, företag och andra organisationer för att bidra till att Sverige tar sig igenom coronakrisen.

Vardagen är sig inte lik och samhället är hårt belastat av den globala coronapandemin. Det är lätt att enbart se ett mörker. I krisen tas det en mängd olika fina initiativ för att underlätta vardagen, något Krisberedskapsveckan i år ville belysa. Länsstyrelsen deltar årligen i krisberedskapsveckan och i år framförde länshövdingen Anders Danielsson ett varmt tack till dig som vidtar åtgärder för att bromsa smittspridningen.

Kommuner belyser kulturens betydelse

På @DinSäkerhet sändes varje dag en livekonsert med kända svenska artister, något som inspirerade många kommuner. Skövde kommun livesände konserter från deras kulturhus där ett lokalt band per dag hade konsert. Tidaholms kommun livesände också kulturskolan årliga vårkonsert, något som uppskattades av kommuninvånarna.

Se Skövde kommuns konserter i efterhandlänk till annan webbplats

Se Tidaholm kommuns årliga vårkonsertlänk till annan webbplats

I Vänersborgs kommun bistår biblioteket extra service genom att leverera hem böcker till personer i riskgrupp. Leveranserna sker av personal som levererar böcker med lådcykel.

Kommuners initiativ för att avlasta vården

Äldrevården är just nu tungt belastade och kommuner tog olika initiativ för att underlätta deras arbete. I Vänersborgs kommun kördes matkassar med Fairtradeprodukter ut till äldreboenden runtom i kommunen. Bananer, blommor, choklad och andra produkter togs tacksamt emot av personal på äldreboenden.

Lerums kommun gav en inblick i hur anställda på äldreboenden upplever arbetet nära smittan.

- Jag är mycket trygg på jobbet, jag är mer orolig när jag besöker mataffären, säger en anställd.

Personalen känner sig trygg när det kommer till rutiner och det råder ingen brist på skyddsutrustning.

- Vi följer alla direktiv, rekommendationer, beslut och riktlinjer som kommer från Folkhälsomyndigheten, regeringen och smittskydd. Vi rustade oss tidigt för att möta pandemin, säger Monika Bondesson, sektorchef för äldreomsorgen i Lerums kommun.

Läs om de vårdanställdas erfarenhet i Lerums kommun via länken nedan.

Hur är det i kommunens äldreomsorg? (Lerums kommun)länk till annan webbplats

Kort om krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan är MSB:s årliga kampanj som genomförs runtom i landets kommuner för att öka människors beredskap inför samhällskriser.

Krisberedskapsveckan 2020 (MSB.se)länk till annan webbplats

Kontakt

Maria Thyrell

Pressansvarig