Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya pengar till lokal naturvård

Parkslide. Foto: Marie Louise Fagerström, Länsstyrelsen Västra Götaland. 

Värstingen parkslide är en seglivad växt med stark spridningskraft. Den kan ta över stora områden snabbt och tränga ut andra arter. Foto: Marie-Louise Fagerström, Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Grisar för att bekämpa parkslide, nya vandringsleder och stängsling av betesmark. Nu har Länsstyrelsen fattat ytterligare beslut om bidrag till lokala naturvårdsprojekt i Västra Götaland.

För pengarna ska bland annat Alingsås kommun och Härryda kommun arbeta för att bekämpa den besvärliga och invasiva arten parkslide. I Härryda vill man testa om bökande grisar kan vara effektivt mot arten.

Andra exempel på naturvårdsprojekt som kommer att kunna genomföras tack vare de så kallade LONA-bidragen (LONA står för lokal naturvård) är större tillgänglighet till tätortsnära natur i kommunerna Borås, Härryda, Kungälv och Svenljunga. Alla projekt startar under 2020.

− LONA är den största nationella satsningen hittills på lokal naturvård och pengarna gör verkligen nytta, säger Anders Bergström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Sedan starten 2004 har länets kommuner sammanlagt fått över 100 miljoner i bidrag till 584 lokala naturvårdsprojekt.

Och mer bidrag och projekt blir det. Årets beslut om LONA-bidrag sker nämligen i tre etapper och det återstår att besluta om ansökningar inom den särskilda pollineringssatsningen.

Observera att beslut om bidrag till våtmarkssatsningen inom LONA hanteras separat av vattenavdelningen och inte ingår i statistiken.

Hittills beviljade lokala naturvårdsprojekt 2020, delomgång 2PDF

Kontakt

Anders Bergström

Naturvårdshandläggare

Anna Brodin

Presskontakt