Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Valborgsfirandet en risk för smittspridning

Krokus. Foto: Martin Fransson. 

"Vi behöver fortsätta att hålla ihop i länet och stödja hälso- och sjukvården, genom att inte i onödan öka belastningen i form av smittspridning", säger landshövding Anders Danielsson.

En av årets större festhelger står för dörren och det oroar både ansvariga i Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen som krissamordnare i länet. Att människor samlas ökar risken för smittspridning, särskilt när människor från olika geografiska områden träffas.

Runt om i Sverige har valborgsfiranden ställts in med anledning av coronapandemin och förbudet mot folksamlingar med mer än 50 personer. Men trots det finns det farhågor om att valborgshelgen liksom tidigare år, kommer samla många, framför allt unga, människor.

– Vi ser att antalet smittade personer fortsätter att öka och jag vill uppmana alla att tänka över hur man planerar att fira valborgsmässoafton. Föräldrar behöver prata med sina barn, vi har ett extraordinärt läge och vi har alla ett ansvar, ung som gammal för att minska spridningen av covid-19, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Vi behöver fortsätta att hålla ihop i länet och stödja hälso- och sjukvården, genom att inte i onödan öka belastningen i form av smittspridning, säger landshövding Anders Danielsson. Nu måste vi både hålla ut och hålla avstånd, det gäller alla.

– Att följa rekommendationerna för att minska smittspridningen och därigenom minska belastningen på sjukvården i både Västra Götalandsregionen och i kommunerna är helt nödvändigt. Vårdens medarbetare gör ett fantastiskt arbete, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Helst vill smittskyddsläkarna i Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten att man undviker fester och folksamlingar. Större bjudningar är olämpliga vare sig de hålls i hemmet eller utomhus.

– Det är lätt att underskatta sjukdom när man är ung, men även om unga oftast inte drabbas lika hårt av covid-19, vet vi att smittspridningen är stor. För även om en enskild får lindriga symtom kan en annan som smittas bli väldigt sjuk. Att skydda sig själv handlar därför lika mycket om att skydda sin familj och sina vänner, säger Thomas Wahlberg.

Kontakt

Smittskydd Västra Götaland, Västra Götalandsregionens presstjänst 010-441 41 99
Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande, 0730-98 48 00
Anders Danielsson, landshövding i Västra Götaland, 010-224 46 63

Logotyper Länsstyrelsen Västra Götaland och Västra Götalandsregionen. 

Kontakt