Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vem tar hand om ditt djur om du blir sjuk?

En katt med orange päls ligger på en bädd.

Har du funderat på vem som kan ta hand om ditt djur om du blir sjuk? Eller vad som händer med djuret om du hamnar på sjukhus? Som djurägare är det bra att ha en plan för husdjuret om det oförutsägbara händer.

Som djurägare har du ansvar för ditt djur. Enligt djurskyddslagen ska djuret ha vatten, mat, skötsel, tillsyn och omvårdnad. Dessutom behöver djuret sällskap och får inte lämnas ensamt under en längre period.

Om du blir sjuk och inte orkar ta hand om ditt djur, eller hamnar på sjukhus, är det viktigt att veta hur du ska gå till väga – både för din egen och djurets skull.

– Det är bra att i förväg har kommit överens med en närstående, till exempel en familjemedlem, en vän eller en granne, som kan hjälpa till att ta hand om djuret om något skulle hända och du själv inte kan ta hand om sitt djur, säger Karin Lundborg, chef på enheten för veterinär och djurskydd, Länsstyrelsen Västra Götaland.

Att ha en lapp i plånboken med kontaktuppgifter till den som kan ta hand om djuret underlättar för till exempel sjukvårdspersonal om husse eller matte hamnar på sjukhus.

Vad händer om ett djur lämnats utan tillsyn?

Om vi på Länsstyrelsen får in en anmälan om att ett djur av någon anledning lämnats utan tillsyn försöker vi i första hand prata med djurets ägare och reda ut om det finns någon som kan ta hand om djuret i djurägarens frånvaro. Om det inte finns någon som kan ta hand om djuret kan ett omhändertagande av djuret bli aktuellt.

Skötsel av djur

Kontakt