Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Det våras för lokal naturvård i länet

Kraftiga lövträdsstammar med mycket vissna löv på marken nedanför.

Foto: Ulf Wiktander/Länsstyrelsen

Tofsvipor, blåsippor och tussilago är alla säkra vårtecken. Ett annat glädjande vårtecken för många av länets kommuner är besked om pengar till lokala naturvårdsprojekt.

Gamla håliga träd myllrar ofta av liv. Insekter, fåglar, mossor och lavar trivs på eller kring dessa gamla bjässar. Foto: Anders Bergström

Efter ett års uppehåll i Naturvårdsverkets satsning på lokala naturvårdsprojekt (LONA) har nu Länsstyrelsen i Västra Götaland åter kunnat bevilja nya projektmedel. I en första beslutsomgång har 27 projekt i 22 kommuner beviljats drygt 5,4 miljoner kronor.

– Besvikelsen var stor förra året när den minskade budgeten inte tillät några nya Lona-projekt. Så det känns toppen att vi nu kan ge bidrag till nya spännande och bra projekt, säger Jennie Niesel, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Att bilda naturreservat är ett bra sätt att skydda värdefull natur för framtiden. Borås, Falköping och Öckerö kommer alla att skydda mer natur i sina kommuner. Och det är inte bara naturen som drar nytta av det, det görs också satsningar på att öka tillgängligheten för besökarna till dessa naturpärlor.

– Det känns extra kul när det kommer in medborgarförslag till att bilda naturreservat som på Öckerö, tycker Jennie Niesel.

I Mark görs en stor satsning på gamla och grova träd med höga naturvärden. Men också på att förbereda för efterträdare, träd som på sikt kan ersätta dagens bjässar. Med tanke på hur gamla träd kan bli så gäller det att redan idag planera för framtiden.

Ytterligare beslut ska också fattas för några projekt under våren.

Du hittar samtliga beviljade projekt, kommun för kommun, i dokument nedan.

Bidrag till lokala naturvårdsprojekt i Västra Götaland 2020, delomgång 1 Pdf, 566.6 kB.


Kontakt

Jan Mogol

Pressansvarig

Telefon 010-2244552