Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Annorlunda transäsong vid Hornborgasjön

Tranor som betar och tranor som spärrar ut vingarna mot varandra.

Foto: Martin Fransson

På lördag öppnar Trandansen och naturum Hornborgasjön för året. Besökarna kommer bland annat att kunna ta del av guidningar om tranor utomhus. Samtidigt införs flera åtgärder för att minska risken för spridning av Coronaviruset. Bland annat kommer Tranfestivalen och föredrag inomhus att ställas in.

– Vi väljer att öppna eftersom vi tror att det är viktigt att folk kan fortsätta att komma ut i naturen. Därför fortsätter vi också att hålla i guidningar utomhus, säger Sofie Stålhand, föreståndare för naturum Hornborgasjön.

Åtgärder mot spridning

Tranorna har börjat samlas vid Hornborgasjön. Den 21 mars öppnar därför informationscentralen Trandansen, naturum Hornborgasjön och Café Doppingen för året. Däremot blir det lite kortare öppettider än normalt.

Flera åtgärder genomförs dock för att minska risken för spridning av Coronaviruset. Bland annat kommer antalet besökare som är inne i lokalerna samtidigt att begränsas. Besökare uppmanas också att betala enbart med kort eller swish. För att minska riskerna för spridning av Coronaviruset kommer också större evenemang som Tranfestivalen att ställas in. Även föredrag inomhus ställs in.

Verksamheten flyttar ut

Istället flyttar verksamheten ut. Fågelvärdar från BirdLife Sverige, Falbygdens fågelklubb och Skövde fågelklubb kommer bland annat att finnas på plats utomhus för att visa fåglar. Även andra guidningar och aktiviteter för barn genomförs utomhus.

– Vi följer noga alla rekommendationer som kommer från myndigheterna. Om det blir några ändringar kommer vi snabbt att berätta om det via vår hemsida, säger Sofie Stålhand, föreståndare på naturum Hornborgasjön.

För besökare kommer aktuell information att finnas tillgänglig på www.hornborga.comlänk till annan webbplats och www.visithornborgasjon.selänk till annan webbplats.

Kontakt

Sofie Stålhand
Naturumföreståndare
sofie.stalhand@lansstyrelsen.se
010-224 56 59

Jan Mogol
Pressansvarig
jan.mogol@lansstyrelsen.se
010-224 45 52

Kontakt