Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klass 2-varning för stormbyar för Göteborg och Bohuslän

SMHI har utfärdat en varning för stormbyar för Göteborg och Bohuslän, från torsdag eftermiddag. Följ väderläget noga och förbered dig genom att plocka undan lösa föremål och se över din egen beredskap.

Klass 2-varningen gäller för hela Göteborg och Bohuslän, men risken för stormbyar är störst längs de södra delarna av västkusten. Det blir västlig vind med byvind på 25-27 sekundmeter. SMHI varnar också för att vattenståndet längs västkusten stiger. I stora delar av övriga länet blir det mycket hårda vindbyar.

Varning klass 2 - mycket besvärligt väder

En klass 2-varning innebär vindbyar från 25 m/s upp till 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.

Håll dig uppdaterad via din kommun, berörda myndigheter och medier. Undvik helst att ge dig ut när det blåser som mest. Väderläget kan du följa via SMHI.

Så kan du förbereda dig

Som alltid är det klokt att förbereda sig inför en storm.

  • Ta bort lösa föremål i trädgården och på balkongen så de inte blåser iväg.
  • Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och vålla skada. Se även över annat kring ditt hus, till exempel studsmattor, lösa takpannor, skadade träd.
  • Rensa dagvattenbrunnar så att regnvatten kan rinna undan.
  • Ha ficklampa, tändstickor, stearinljus och batteriradio till hands om det blir strömavbrott.
  • Ladda mobiltelefonen.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.

Följ trafikläget

De kraftiga vindarna kan orsaka problem i trafiken. Följ läget hos Trafikverket, var ute i god tid och undvik helst att ge dig ut i trafiken när det blåser som mest.

Kontakt

Tjänsteman i beredskap