Publiceringsdatum: 27 februari 2020

Information om coronaviruset

Uppdaterad 31 mars 2020

Här hittar du länkar till ansvariga myndigheters information om det coronaviruset och sjukdomen covid-19. Du kan också läsa om Länsstyrelsens arbete med anledning av coronaviruset.

Spridningen av covid-19 är en pandemi

Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige som mycket hög. Världshälsoorganisationen WHO har klassificerat utbrottet av covid-19 som en pandemi. Det betyder att sjukdomen nu finns eller snart kommer att finnas i alla världsdelar och att den sannolikt kommer att drabba alla världens länder. (Källa: Folkhälsomyndigheten)

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att vi alla tar vårt ansvar. Följ rekommendationer hos ansvariga myndigheter.

Var källkritisk

Vid större händelser finns det risk att ryktesspridning uppstår. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, vänd dig till ansvariga myndigheter för bekräftad och säkerställd information.

Ansvariga myndigheters information

Här nedan har vi samlat länkar till ansvariga myndigheter.

Folkhälsomyndigheten är nationellt ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset och smittspridning samt en lista med frågor och svar som uppdateras regelbundet.

Folkhälsomyndighetens frågor och svar länk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens startsidalänk till annan webbplats

FAQ about covid-19 from The Public Health Agency of Sweden in englishlänk till annan webbplats

Information about covid -19 in other languageslänk till annan webbplats

Västra Götalandsregionen ansvarar för smittskyddet på regional nivå och för hälso- och sjukvård i länet.

Smittskyddet Västra Götalandlänk till annan webbplats

Västra Götalandsregionens informationssidalänk till annan webbplats

Här finns samlad information och länkar till ansvariga myndigheter. Webbplatsen Krisinformation.se drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Krisinformation.selänk till annan webbplats

Information om coronaviruset och om symptom på sjukdomen samt vart du vänder dig vid symptom.

Webbplatsen Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats

Reseinformation med anledning av coronaviruset.

Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats

Här finns informationsblad på olika språk om att bromsa smittspridningen.

Migrationsverketlänk till annan webbplats

Regeringen har beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare tillsvidare inte får hållas. Polisen ansvarar för att beslutet efterlevs.

Polismyndighetenlänk till annan webbplats

Här kan du läsa om regeringens arbete och insatser med anledning av coronaviruset.

Regeringenlänk till annan webbplats

Begränsade möjligheter vid sammankomster och tillställningar

Regeringen har fattat beslut om att ytterligare begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet gäller från 29 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 50 deltagare.

Begränsade möjligheter vid sammankomster och tillställningar, Polismyndighetenlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten har tagit fram information och underlag till arrangörer av evenemang. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att covid-19 sprids.

Information till arrangörer av evenemang, Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Har du sökt eller fått tillstånd från Länsstyrelsen till offentlig tillställning och har eventuella frågor kring detta efter att ha läst informationen på polisens webbplats? Då kan du skicka din fråga till ratts.vastragotaland@lansstyrelsen.se.

Länsstyrelsen kan besluta om fler regionala begränsningar

Regeringen har gett länsstyrelserna bemyndigande att göra ytterligare regionala begränsningar om det är nödvändigt för att motverka epidemi.

Vi kommer fatta ett sådant beslut om smittskyddsläkaren i Västra Götalandsregionen gör en sådan begäran. Beslutet kungörs genom myndighetsmeddelande, vilket innebär att information läses upp i Sveriges Radio. Vi informerar också via vår webbplats och i sociala medier.

Förordning om ändring i förordningen (2020:114) om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, Regeringenlänk till annan webbplats

Om Länsstyrelsens arbete och samverkan i länet

Västra Götalandsregionen ansvarar för regionala smittskyddet och för hälso- och sjukvård i länet. Länsstyrelsen stödjer och underlättar samverkan mellan Västra Götalandsregionen och länets kommuner genom att hålla kommunerna uppdaterade om läget och förmedla frågor och svar mellan aktörerna. Vi genomför bland annat samverkanskonferenser med kommunerna där regionens smittskydd deltar med information. Vi deltar också i den nationella samverkan som sker mellan ansvariga myndigheter.

Har du frågor?

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser (se ovan).

113 13 – det nationalla informationsnumret

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Kontakt

Jan Mogol

Pressansvarig

Telefon 010-2244552