Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett gemensamt ansvar att föra kunskapen om Förintelsen vidare

Kvinna vid podium i Göteborgs universitets aula

Författaren Elisabeth Åsbrink har själv mist flera familjemedlemmar till följd av Förintelsen. Hon berättade om de män som valde att lyda order och utföra mord på judar och andra. Foto: Misak Nalbandian

”Jag har en väldigt liten familj och skälet till det är Förintelsen”. Så inledde Elisabeth Åsbrink sitt tal under årets upplaga av Samling för demokrati. Den 27 januari var det 75 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Detta uppmärksammades traditionsenligt av flera talare i Göteborgs universitets aula i måndags.

Ungefär 300 personer trotsade i måndags regnet för att besöka Göteborgs universitets aula och den årliga sammankomsten Samling för demokrati. Den 27 januari varje år arrangeras denna minnesdag för att hedra Förintelsens offer. Programmet för dagen bestod av tal, musik och två utställningar i syfte att minnas det förödande folkmordet under andra världskriget.

Tre musiker med bas, bongotrummor och gitarr i universitetets aula.
Ungdomar i universitetets aula

Samir Mehmed med band spelade under måndagens Samling för demokrati och elever från Toleransprojektet berättade om sin resa till Auschwitz-Birkenau. Foto: Misak Nalbandian

De som talade var landshövding Anders Danielsson, kultur- och demokratiminister Amanda Lind, författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink, elever från Toleransprojektet samt Fredrika Lagergren Wahlin, som är vicerektor vid Göteborgs universitet. Musiken stod Samir Mehmed med band för.

Viktigt att minnas och lära oss av historien

Amanda Lind betonade vikten av att minnas, även om det känns tungt och svårt. Hon sa att det är vårt gemensamma ansvar att göra det och att varna då vi anar liknande tendenser. Vi måste aktivt våga ta ställning och lära oss av historien.

Porträtt av landshövdingen och kulturministern
Universitetets aula

Landshövding Anders Danielsson och kultur- och demokratiminister Amanda Lind var två av talarna i universitetets aula. Foto: Misak Nalbandian

Författaren Elisabeth Åsbrink påminde oss om att de som mördade folk under Förintelsen var helt vanliga män. Helt vanliga män som på grund av lojalitet och gruppdynamik valde att göra som de blev tillsagda – som valde att lyda order.

Landshövding Anders Danielsson poängterade vikten av att hålla kunskapen om Förintelsen levande och att Toleransprojektets engagemang därför är viktigare än någonsin. När minnet av de sista överlevarna blir historia ligger det på oss att förvalta och föra kunskapen vidare.

En elev från projektet sa:

– Jag har fått en sådan kunskap som sitter i mitt bakhuvud, till skillnad från skolan där man memorerar in kunskap. Den här kunskapen betyder så mycket mer.

Fakta

Samling för demokrati anordnas varje år av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Göteborgs Stad, Judiska församlingen, Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer samt Göteborgs universitet. Den 27 januari varje år bjuds talare och musiker in för att uppmärksamma Minnesdagen för förintelsens offer.

Kontakt