Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Eldsjälar på länsmiddag värmde residenset i Göteborg

Alla 28 nominerade vardagshjältar från 17 kommuner i länet samlade i Gula salongen tillsammans med landshövding Anders Danielsson och länsöverdirektör Lisbeth Schultze.

Alla 28 nominerade vardagshjältar från 17 kommuner i länet samlade i Gula salongen tillsammans med landshövding Anders Danielsson och länsöverdirektör Lisbeth Schultze. Foto: Misak Nalbandian

Vardagshjältar och eldsjälar från 17 av länets kommuner spred sin värme vid årets tredje och sista länsmiddag. De hade alla bjudits in, tillsammans med sina politiska företrädare, för att hyllas för sina insatser som på olika sätt bidrar till att göra vårt län ljusare och till en lite bättre plats att leva på.

– Att vara eldsjäl innebär att man lägger ner sin själ och vår drivkraft är att göra skillnad. Genom att bli uppmärksammade på det här sättet får vi lite mer ved på brasan och orkar och känner det meningsfullt att fortsätta det arbete vi gör.

Det sa Katrin Jacobsson-Mauritzon från Trollhättan i sitt tacktal efter middagen. Hon är projektledare för ”Integrera mera” som ser till att nyanlända flickor inkluderas och integreras i samhället med hjälp av olika fritidsaktiviteter. Katrin var en av de 28 vardagshjältar som på tisdagen bjudits till residenset i Göteborg tillsammans med sina respektive.

Ideella insatser värda att uppmärksammas

Med länsmiddagarna vill landshövding Anders Danielsson uppmärksamma några av alla dem som gör goda insatser för sin del av länet eller för länet som helhet. Gästerna föreslås av kommunfullmäktiges ordförande, som också bjuds in till middagen.

– Det finns så många människor som gör fantastiska insatser runtom i vårt län, ofta helt ideellt, men som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar, sa landshövdingen i inledningen av kvällen. De är eldsjälar i det lokala föreningslivet och arbetar för att få ungdomar i rörelse, för att hjälpa utsatta, för att minska de sociala klyftorna i samhället, för att verka för bättre miljö och klimat eller för att sprida konst och kultur. Ja, listan på insatser kan göras lång, men kort sagt – deras arbete gör vårt län till en lite bättre plats att leva på.

En varm stämning spred sig i den röda matsalen bland de närmare 90 gäster som bjöds på trerätters höstmiddag från Swedish Taste och underhållning av det glada musikkollektivet Räfven. Före och efter middagen minglades det i de historiska lokalerna från 1650-talet och många nya och gamla vänskapsband knöts.

De kommuner som var med den här gången var alla i Fyrbodal (Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål) samt Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

De nominerade till årets tredje länsmiddag och deras motiveringarPDF

Alla gäster under kristallkronorna i matsalen.

Stämningen var hög under kristallkronorna i matsalen när närmare 90 gäster njöt av höstinspirerad länsmiddag. Foto: Misak Nalbandian

Bakgrund till länsmiddagarna

Det är efter modell från den Sverigemiddag som Kungaparet årligen bjuder in till som landshövding Anders Danielsson förra året tog initiativ till länsmiddagar för att hylla eldsjälar och vardagshjältar som gjort en betydande insats i länet. Det är kommunfullmäktiges ordförande (KFO) i respektive kommun som nominerar personerna. I år har länsmiddagarna delats upp på tre tillfällen eftersom vi har 49 kommuner i länet, 1 oktober på residenset i Göteborg, 15 oktober i Mariestad och 5 november på residenset i Göteborg.

Kontakt

Mikael Appelqvist
Stabshandläggare
Länsstyrelsen i Västra Götaland
Telefon: 010-224 43 29

Anita Nilsson
Pressansvarig
Länsstyrelsen Västra Götaland
Telefon: 010-224 45 46

Kontakt