Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

”Mina barn och andras ungar”. Så tänker föräldrar om tonåringar och alkohol

Tonårstjej och mamma sitter och pratar

Föräldrar vill inte tro att deras tonåring dricker alkohol. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Nio av tio tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester. Knappt 20 procent tror emellertid att just deras tonåring dricker alkohol på festen.

Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar till barn mellan 13–17 år.

- Alkohol är en källa till oro för de flesta tonårsföräldrar. Det är lätt att tro att det bara är andras tonåringar som dricker alkohol. Men antagligen är din son eller dotter precis som sina kompisar vilket man som förälder behöver vara förberedd på. Snart är det höstlov och halloween och då ökar risken för att ungdomar kommer i kontakt med, och dricker, alkohol. Många ungdomar känner ett grupptryck kring fester och festande. Det är viktigt att ha en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria hemmafester, säger Karin Hagman, vd på IQ.

- I vårt förebyggande arbete mot langning av alkohol i länet tar vi regelbundet del av undersökningar från våra samarbetsparters. I undersökningen från IQ ser vi att majoriteten av föräldrarna (68 procent) pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde. Och vi vet att när föräldrarna visar intresse för sina tonåringar spelar det stor roll och kan göra skillnad, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Han ger några tips till tonårsföräldrar:

1. Ring och stäm av läget. Om dina tonåringar är ensamma hemma kan det vara bra att ringa och kolla av.

2. Ta hjälp av andra vuxna. Man är starkare tillsammans och det kan vara bra att fler vuxna vet om att det kan bli fest.

3. Prata om nätets risker. Att det är föräldrafritt i huset kan snabbt sprida sig och det kan an vara svårt för ditt barn att säga nej till fest.

4. Plocka bort alkoholen. Kanske är det inte ditt barn som tar men står det åtkomligt kan det vara lockande för barnet eller kompisarna.


Handbok för tonårsföräldrar
Om man som förälder tycker att det känns svårt att öppna upp dialogen kring alkohol så finns boken Tonårsparlörenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till hjälp.


*Norstat har på uppdrag av IQ genomfört en undersökning bland 3 335 föräldrar med hemmavarande barn mellan 13–17 år. Undersökningen genomfördes under perioden 27 mars–15 april 2019 via en webbpanel. I Västra Götaland svarade 482 föräldrar.


Kontakt