Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vinnarna i Årets Nybyggare region Väst

De tre vinnarna med som tagit emot diplom och blommor

Årets pristagare. Från vänster Sara Serray (Årets Unga Pionjär), Ahmed Ablah (Årets Nybyggare) och Emma Rozada (Årets Pionjär). Foto: Misak Nalbandian

Ahmed Ablah från Halmstad, Emma Rozada från Göteborg och Sara Serray från Mölndal fick på måndagskvällen ta emot utmärkelser ur landshövdingen i Västra Götalands hand på residenset. Nu väntar riksfinal i Stockholm och chans att få pris som delas ut av H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

Priserna Årets Nybyggare, Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär delas ut till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Bakom priset står Stiftelsen IFS i samarbete med Almi, SEB, Tillväxtverket och Länsstyrelsen Västra Götaland.

– Vi på Länsstyrelsen är glada att vara en del av det här arrangemanget som visar på hur etableringen av nyanlända kan främja utvecklingen regionalt, säger landshövding Anders Danielsson.

Årets Nybyggare i Väst är Halmstads Stenhuggeri – Ahmed Ablah, Halmstad
med motiveringen:
”Ahmed har med stor drivkraft i olika yrkesalternativ hittat tillbaka till sitt ursprungliga yrke som stenhuggare och utvecklat ett unikt bolag i skärningspunkten mellan tradition, konstnärskap, hantverk och effektivisering.”

– Jag och min familj har varit stenhuggare i flera generationer. Att arbeta med stenhuggeri och konst är min passion i livet, säger Ahmed Ablah som arbetade som stenskulptör i Syrien och drev eget företag i 12 år med 15 anställda. Vi satsar på mångfald i företaget och på att främja företagslärlingar som vill lära sig stenhuggeri vilket är ett bristyrke i Sverige.

Årets Pionjär i Väst är TechnoCreatives – Emma Rozada, Göteborg
med motiveringen:
”Emma har skapat en snabbt växande och lönsam företagsgrupp med en kreativ arbetsplats som attraherar personal från hela världen. Baserat på lösningar från idé till strategi inom mjuk- och hårdvaruutveckling har man nått kunder internationellt och ytterligare stimulerat entreprenörsandan genom att starta ett antal dotter- och intressebolag.”

– Bolaget är ett produktionshus baserat i Göteborg och i Shenzhen, Kina, som hjälper kunder att hitta lösningar för att transformera om sina produkter, tjänster och affärsmodeller, säger Emma Rozada som studerat interaktionsteknik, programmering och design vid Umeå universitet och Umeå designhögskola.

Årets Unga Pionjär i Väst är Wellibites – Sara Serray, Mölndal
med motiveringen:
"Sara har identifierat ett behov på en snabbt växande marknad och med små medel i sann entreprenörsanda skapat en produkt och fått ut den på en marknad via ett skickligt hanterande av sociala medier och försäljningsinsatser."

– Wellabites är ett gott och hälsosamt vegangodis framtaget av apotekare och kostrådgivare, säger Sara Serray som vill förändra vårt sätt att konsumera sötsaker. Jag har ett stort fokus på hållbarhet i aspekterna hälsa, kostintag och miljö.

Kontakt

Kontaktperson
Anders Björkenbo
Ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Väst
Telefon: 073-500 00 63

Presskontakt
Fredrik Beckman
Telefon: 070-713 59 78
E-post: fredrik@beckmanmedia.se

Presskontakt
Anita Nilsson
Pressansvarig, Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Telefon: 010-224 45 46
E-post: Anita.Nilsson@lansstyrelsen.se

FAKTA

Om H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare
Ett av Sveriges mest hedervärda pris till företagare med utländsk bakgrund. Utmärkelsen har delats ut sedan 1999 och H.M. Konung Carl XVI Gustaf är beskyddare av priset. Tävlingen genomförs på regional och nationell nivå. En nomineringskommitté i fem regioner samt en nationell kommitté bedömer företagare med utländsk bakgrund efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär. www.aretsnybyggare.selänk till annan webbplats

Om Stiftelsen IFS
Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS stödjer sedan 1996 entreprenörer och företagare med utländsk bakgrund att starta, driva och utveckla företag. Stiftelsen verkar också för att säkerställa gynnsamma förutsättningar för företagande samt initierar projekt för att skapa nätverk mellan företagare med utländsk bakgrund och företag och organisationer i Sverige. www.ifs.a.selänk till annan webbplats

Kontakt