Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya miljoner till kampen mot penningtvätt

Bild på pengar som sitter på en lina

Regeringen satsar tolv miljoner kronor i kampen mot penningtvätt. Det betyder att Länsstyrelsen i Västra Götaland kan lägga mer resurser på att hjälpa yrkesgrupper med hål i staketet mot organiserad brottslighet. Det betyder också att du kommer att få fler frågor om var dina pengar kommer ifrån.

Länsstyrelsen i Västra Götaland är en av tre länsstyrelser i landet som arbetar mot penningtvätt. Alltså olagliga pengar som genom olika transaktioner blir lagliga.

Redovisningskonsulter, skatterådgivare, pantbanker och jurister är några grupper som kan bli utnyttjade. Genom att öka utsatta branschers kunskaper om penningtvättens mekanismer kan mycket vara vunnet. Därför arbetar Länsstyrelsen med att höja kunskapen.

Vi kommer att satsa de nya regeringspengarna på mer tillsyn, fler informationsträffar och fler platsbesök.

- Vi har inte räckt till tidigare, men nu har vi kunnat nyanställa. Västra Götaland har dessutom hand om Halland, Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg. Det är ett väldigt stort område, konstaterar länsjurist Catrine Nylén.

Det finns naturligtvis inga säkra siffror på vilka summor som tvättas i landet, men vi tror att det rör sig om flera miljarder årligen. Pengar som göder kriminalitet och terrorism. Därför ska du inte misströsta när du drabbas av frågor i samband med vissa köp framöver.

- Det kan upplevas som lite besvärligt, men det är väldigt välinvesterad tid. Både för din egen och samhällets trygghet, säger Catrine Nylén.

Kontakt