Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Elever hjälper forskare leta efter invasiva arter

Foto: Ann-Christin Mathiasson, 8+fjordar

Klängmaneter, blåskrabbor och ludna spökräkor. De främmande, invasiva, arterna längs vår kust blir allt fler. Men hur stor är deras utbredning och hur påverkar de havsmiljön? I skolprojektet Nya arter hjälper elever och lärare forskarna att ta reda på det.

De närmaste veckorna ger sig över 1 000 elever och lärare från skolor på Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv och Uddevalla ut på jakt efter främmande arter i havet längs Västkusten. Med på plats finns marinbiologer och forskare som berättar mer om invasiva arter och visar hur man kan fånga dem.

Invasiva arter är arter som flyttas till nya områden med hjälp av oss människor och som genom sin effektiva förmåga att föröka sig, riskerar att tränga undan de ursprungliga arterna.

– Genom tidig upptäckt ökar chansen att vi lyckas begränsa deras utbredning. Skoleleverna hjälper oss att hålla utkik efter arterna samtidigt som vi får in data som används i forskningen, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska laboratorium.

Varje skolklass får en halvdag ute i fält där de får prova på de olika insamlingsteknikerna. Bland annat får de titta efter japanska jätteostron och rapportera hur många det finns per kvadratmeter. Fiskar och krabbor fångas också in för att se om till exempel den invasiva svartmunnade smörbulten eller blåskrabban dyker upp. De första fältdagarna började förra veckan och i fredags var Stenungskolan från Stenungsund ute. Med hjälp av eleverna gjordes då ett större fynd av den invasiva arten småprickig penselkrabba.


Skolprojektet, som finansieras av Länsstyrelsen, startade 2017 och är ett samarbete mellan 8+fjordar, Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, Göteborgs universitet och Chalmers.

Läs mer om projektet på www.nyaarter.selänk till annan webbplats.
Läs mer om 8+fjordar på www.8fjordar.selänk till annan webbplats

Den här veckan har vi fältdagar med följande skolor:

Torsdag 19 september

Ytterbyskolan och Kärna skola, Kungälvs kommun
Tid: kl. 10.30 – cirka 14.45
Plats: Rökan/Instöbron på väg ut mot Marstrand

Fredag 20 september

Ängåsskolan, Svanesund Orust kommun
Tid: kl. 09.00 – 11.00
Plats: Badplatsen, Svanesund

Kontakt

Björn Källström
Forskare och marinbiolog
Göteborgs Marinbiologiska laboratorium
Telefon: 0709- 47 98 42

Anna Dimming
Marinekolog Vattenavdelningen
Länsstyrelsen Västra Götaland
Telefon: 0736- 60 15 12

Kontakt