Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hejdå alkoholskador på Way Out West

Deltagare på Way Out West gör quiz i montern

Under musikfestivalen Way Out West den 8 - 10 augusti, finns Länsstyrelsen, Göteborgs Stad och CAN* på plats med budskapet ”Hejdå alkoholskador”. Genom alkoholfria drinkar och alkoholquiz vill vi få besökarna att säga nej till att köpa ut och hejdå till alkoholskador.

Festivalen är ett tillfälle att möta målgruppen unga vuxna. I vårt tält på området bjuds det på alkoholfria drinkar och besökarna kan göra en quiz om alkoholskador och langarmyter.
-Vi testade ett liknande upplägg förra året och fick ett väldigt gott gensvar från besökarna, säger Jessica Andersson, utvecklingsledare på Göteborgs Stad.

Satsning i Västra Götaland
- Hejdå alkoholskador är en del av en regional satsning mot langning av alkohol till minderåriga i Västra Götaland där 45 av 49 kommuner i länet deltar tillsammans med Polisen och Länsstyrelsen. Vi har tagit hjälp av komikern Lucas Simonsson som når många i vår målgrupp. Han har tagit fram en sketch som handlar om de myter som finns om langning av alkohol. Sketchen har fått mycket positiv respons av unga vuxna personer på Youtube om varför man inte ska bjuda eller köpa ut alkohol till yngre kompisar och syskon, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare på Länsstyrelsen.

Om kampanjen Hejdå alkoholskador
Målet med kampanjen "Hejdå alkoholskador!"länk till annan webbplats är att färre minderåriga ska få tag på alkohol genom syskon och vänner. Unga vuxna är den i särklass vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Närmare var fjärde minderårig, av dem som dricker alkohol, skulle vända sig till en äldre partner, äldre kompis eller en äldre kompis syskon för att få tag på alkohol, enligt en telefonundersökning som CAN låtit genomföra 2018.

*CAN är en förkortning av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Kontakt