Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förbjudet att överge djur

En grå katt sitter utomhus vid en röd ladugårdsvägg

Enligt djurskyddslagen ska du som är djurägare se till att ditt djur sköts om, mår bra och inte är till besvär för andra. Det är också straffbart att överge djur. Ändå är det vissa djur, framförallt katter, som lämnas åt sitt eget öde.

- Katter utan ägare far ofta mycket illa. Många tror att katter klarar sig själva eftersom de är de enda tamdjur vi släpper ut helt fritt, men detta stämmer inte. De får ofta för lite mat, och sår och skador som inte tas om hand. Dessutom får de ofta köldskador på öron och svans, förklarar Anne Zedén Yverås, funktionschef för djurskyddsfrågor på Länsstyrelsen Västra Götalands län.

I Sverige finns inga vildkatter, utan bara tamkatter som blivit förvildade. Om det bor för många katter på ett ställe händer det ofta att några av katterna förvildas eller ger sig av för att söka efter nya hem. Därtill finns problematiken med att människor överger sina katter.

- I den nya lagstiftningen är det väldigt tydligt att djurägaren har ett ansvar att inte överge sina djur. Den som inte längre har möjlighet att ta hand om sitt djur, eller kanske har tröttnat på det, är ansvarig för att se till att djuret får ett nytt hem, säger Anne Zedén Yverås.

Vad gör jag om jag misstänker att ett djur är övergivet?

Försök hitta ägaren till katten så snart som möjligt när du upptäcker den. Tänk på att om du har matat en katt en tid kan du ses som ägare till katten. Det är då din katt, som du har det fulla ansvaret för.

Om du misstänker att en katt är herrelös kan du göra följande:

  • Sätt gärna upp lappar med en beskrivning och foto av katten i närområdet för att se om katten har en ägare.
  • Kontrollera om möjligt om katten är märkt (halsband, tatuering eller chip).
  • Om katten är tam kan du fästa ett meddelande i ett enkelt kardborrehalsband på katten för att försöka få kontakt med en eventuell ägare.
  • Om du inte hittar någon ägare till katten, kontakta gärna ett katthem för att se om de har möjlighet att ta emot den.
  • Kontakta Länsstyrelsen innan du på egen hand tar med dig katten till ett djurhem eller veterinär.
  • Hjälp gärna till vid ett eventuellt omhändertagande på platsen där katten vistas så att rätt katt omhändertas.

Fakta

I den nya lagen framgår det uttryckligen att det är förbjudet att överge ett djur som normalt inte lever i den svenska naturen. Det gäller både sällskapsdjur, husdjur och exotiska djur. Lagen trädde i kraft den 1 april i år.

Kontakt