Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mosaiska kapellet och begravningsplatsen blir byggnadsminne

Mosaiska kapellet och begravningsplatsen vid Svingeln blir
nu byggnadsminne. Foto: Johanna Roos.

Mosaiska kapellet och begravningsplatsen vid Svingeln blir nu byggnadsminne. Foto: Johanna Roos.

Omgiven av livlig trafik vid Svingeln i Göteborg ligger en kulturskatt begraven. Det är gamla Mosaiska begravningsplatsen med kapell. Ett unikt kulturhistoriskt minnesmärke i såväl lokalt, nationellt som internationellt perspektiv som Länsstyrelsen beslutat ska bli byggnadsminne.

På begravningsplatsen finns omkring 950 gravvårdar tätt placerade i oregelbundna rader. Den anlades 1793 som en av fem judiska begravningsplatser i Sverige. Då låg den strax söder om artilleriets begravningsplats långt utanför staden och omgiven av vassområdet i Gullbergsvass.

– Miljön är ett omistligt dokument över den judiska församlingen som tidigt haft en central och viktig betydelse för Göteborg och stadens framväxt. Det är en plats fylld av Göteborgshistoria, säger Lena Emanuelsson, antikvarie på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Den äldsta delen av begravningsplatsen ligger invid kapellet. Här finns också en av de äldsta gravstenarna, rest över fru Bela Salomon. Göteborgs judiska församling bildades 1780. På begravningsplatsen vilar flera kända och betydelsefulla göteborgare som konstsamlarna Fürstenberg, operasångerskan Henriette Nissen Saloman och Sophie Elkan. N J Gumpert, Heyman och Mannheimer återfinns också här. Platsen innehåller en unik drygt tvåhundraårig släktdokumentation.

En judisk begravningsplats betraktas som helig mark och består för all framtid. Den gamla Mosaiska begravningsplatsen kom dock att utvidgas i samband med stambanans framdragande i mitten av 1850-talet, då en del gravar flyttades. En ny begravningsplats anlades på 1910-talet på Östra begravningsplatsen.

Kapellet i morisk stil uppfördes 1864. Det är unikt som det enda bevarade i sitt slag i Sverige, och även i Europa, då mycket av den judiska bebyggelsen rivits och förstörts. Kapellet har fasader med det typiska Göteborgsteglet och det kupoltäckta taket är täckt med kopparplåt. På taket finns dekor i form av Davidsstjärnor. Invändigt är rummet klätt med panel i starkt kulörta toner – blått, orange och grönt. Golvet har marmorplattor, i likhet med dem som finns i Börsen vid Gustaf Adolfs torg i Göteborg.

Kontakt

Anita Nilsson

Pressansvarig

Telefon 010-2244546