Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Upplev dåtid i nutid – Vallby Sörgården firar 10 år

Vallby Sörgården mangårdsbyggnad blommande träd

Foto: Sigun Gröning.

Den levande museigården Vallby Sörgården, där jordbruk bedrivs som det gjordes förr, firar nu på söndag 10 år som kulturreservat. Då kan du bland annat se linberedning och handmjölkning samt höra tal av landshövdingen.

– ­­Vallby Sörgården är en fantastisk kulturmiljö här i Skaraborg som är väl värd ett besök. Hoppas att många passar på att uppleva denna speciella plats nu i helgen då det erbjuds ett intressant program i samband med 10-årsjubileet, säger funktionschef Lisa Ragnarsson på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Kulturreservatet, som ligger i Tidan i Skövde kommun, bildades med syfte att bevara ett värdefullt, kulturpräglat, västgötskt slättlandskap och en väl bibehållen bondgård från 1800-talet. Genom att bruka gården på det sätt som var traditionellt i trakten under tidigt 1900-tal ges bland annat möjlighet till pedagogisk verksamhet. Hit kommer skolbarn för att delta i aktiviteter som var vanliga i det äldre bondesamhället, allt från att skura trasmattor till att hässja hö.

Kom och var med och fira 10-årsjubileet söndagen den 16 juni!

Program för jubileumsdagen:

Kl. 13.00 Töreboda spelmanslag

Kl. 13.20 Nils Svensson, föreningen Vallby Sörgården, hälsar välkommen. Medverkan av Lars Jacobzon, Länsstyrelsen, och Conny Brännberg, Västra Götalandsregionen. Tal av landshövding Anders Danielsson.

Kl. 14.00 Kaffeservering, mangårdsbyggnaden och snickarboden öppnas för besökare, arbetande oxar, hantverkare, handmjölkning, linberedning, slagtröskning på logen och andra aktiviteter.

VÄLKOMNA!

Kulturreservatet drivs av den ideella föreningen Vallby Sörgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om reservatet.

Kontakt

Anita Nilsson

Pressansvarig

Telefon 010-2244546